viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.11.21 @ 16:48

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Selme Cikotića (SDA), saznaje Istraga.ba.

Ministar sigurnosti BiH je optužen da je zlorabio položaj i ovlasti tijekom svog mandata na poziciji ministra obrane BiH.

OGLAS

Optužnica je dostavljena Sudu BiH u srijedu, neslužbeno je potvrđeno. 

OGLAS

Prema informacijama Istrage, Selmo Cikotić je, u svojstvu ministra obrane BiH, u periodu od 2006. do 2010. godine, potpisivao štetne ugovore o prodaji viškova oružja i streljiva hrvatskoj kompaniji Scout. Tijekom istrage su policijske i pravosudne institucije sumnjale da je na taj način proračun BiH oštećen za oko šest milijuna maraka. Cikotić je, objavljivali su mediji ranije, bez suglasnosti Predsjedništva BiH potpisivao odluke o prodaji viška naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u ožujku prošle godine je izuzela dokumentaciju iz Ministarstva obrane koja se odnosila na prodaju viškova naoružanja i streljiva.

“Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (10.3.2020. godine) privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH, koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske. Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje osnove sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva, zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske. Osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora tako što je smanjivala količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala količine naoružanja i pretežno streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljila zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske. Navedenim radnjama oštećen je proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 KM“, priopćeno je u ožujku  prošle godine iz SIPA-e.

Osim s tvrtkom Scout, Cikotić je, tijekom mandata u Ministarstvu obrane BiH, imao nekoliko sumnjivih poslova i s tvrtkama koje su bile u stvarnom vlasništvu Slobodana Tešića, srbijanskog trgovca oružjem s američke crne liste koji je u trenutku poslovanja bio i na crnoj listi Ujedinjenih naroda. Posrednik u ovom poslovima bio je Dragan Kapetina, tadašnji direktor Tešićevih kompanija, a danas direktor Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.Sigurnosne agencije BiH tada su dokumentirale susrete čelnika bh. institucija. Osim Cikotića, sa Slobodanom Tešićem je surađivao i bivši glavni državni tužitelj, pokojni Milorad Barašin. Zbog te afere Barašin je smijenjen s pozicije glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Selmo Cikotić je dočekao kraj mandata da bi, nakon ostavke Fahrudina Radončića, u srpnju prošle godine ponovno bio imenovan za ministra u Vijeću ministara BiH, ali sada na funkciju ministra sigurnosti BiH, kao kadar SDA.

Oglasi
LM