spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Poznat kandidat za novog premijera Federacije?

- Oglasi -

Stranke “osmorke” 29. 11. s HDZ-om potpisuju sporazum o formiranju koalicije na svim nivoima. Ovoj koaliciji potom bi se trebao pridružiti i SNSD na državnom nivou. Javno je već objavljen sporazum programske koalicije, koji predstavlja okvir za buduće djelovanje i definira ključne ciljeve za koje će se zalagati buduća koalicija.

No, stranke koje čine novu većinu još nisu izašle s konkretnim imenima budućih ministara na svim nivoima. Ipak, o nekim kadrovskim rješenjima se već uveliko špekulira.Tako je gotovo izvjesno da će novi premijer Federacije BiH biti Nermin Nikšić. Iako je ovu poziciju priželjkivao i lider NiP-a Elmedin Konaković, uvjerljivo bolji rezultat SDP-a na izborima, činjenica da je Nikšić navodno dobivao ponude od saveza SDA – DF za premijera, ali i da je većina partnera sklonija bila njega podržati za mandatara, presudili su da ipak Nikšić bude mandatar. Na taj način SDP će iz ovih izbora izaći kao apsolutni pobjednik – s jednim članom Predsjedništva i premijerom entiteta.

Kada je u pitanju državni nivo vlasti, prema neformalnom sistemu rotacije, mjesto predsjedatelja Vijeća ministara trebalo bi pripasti Hrvatu, odnosno HDZ-u BiH. Favorit ove stranke za ovu funkciju je Borjana Krišto, no postoji mogućnost da na tu poziciju bude postavljena i Jelka Milićević, ministrica financija FBiH. Ipak, veliki krimen Milićević je to što je jedna od optuženih u aferi “Respiratori”. Kada su u pitanju ostala ključna ministarstva, Milorad Dodik već je izrazio želju da dobije i Ministarstvo financija i Ministarstvo vanjskih poslova. Ipak, jasno je da su ovi zahtjevi nerealni i da će se Dodik na kraju, vjerovatno, zadovoljiti jednim. Dosadašnja praksa pokazuje da su u situaciji kada je Hrvat predsjedatelj, Srbi dobivali Ministarstvo financija, a Bošnjaci vanjske poslove. Najizgledniji kandidat za ministra financija iz SNSD-a vjerojatno bi mogao biti Zoran Tegeltija, dok bi vanjske poslove mogao dobiti NiP, s Denisom Zvizdićem kao najizglednijim kandidatom za ovu funkciju. Kada je u pitanju RS, stvari u ovom entitetu su jasne. Nakon uvjerljive pobjede SNSD-a većina ostaje ista, a još jedan mandat na mjestu premijera imat će Radovan Višković. U raspodjeli ministarskih mjesta u novoj vlasti posebno dobro bi mogli proći Stranka za BiH i Semir Efendić. Za svoju odluku da stane uz “osmorku” Efendić bi trebao dobiti dva ministarstva na nivou Federacije, a posebno je zainteresiran za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Kada je u pitanju Sarajevo, na mjestu premijera vrlo izvjesno će ostati predsjednik Naše stranke Edin Forto.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.