viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.12.22 @ 12:52

Nakon što je u Parlamentarnoj skupštini BiH okončana potvrda Borjane Krištoza predsjedateljicu Vijeća ministara BiH počela je i procedura izbora ostalih članova budućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Stranke, članice vladajuće koalicije, koju čine HDZ BiH, SNSDi stranke “osmorke”, rade na prijedlozima imena kako bi se s početkom idućega tjedna, poslije novogodišnjih praznika kompletirao sastav nove Vijeća ministara, devet ministara i deset zamjenika. Neka od imena srpskih i bošnjačkih ministara danima se pojavljuju u medijima, špekulira se jer nema službene potvrde iz stranaka, osim imena Zukana Heleza, dosadašnjeg državnog zastupnika i nekadašnjeg federalnog ministra za pitanjabranitelja, kojega je Predsjedništvo SDP-a BiH i službeno predložilo za novog ministra obrane BiH.

OGLAS

Osim Borjane Krišto, kao predsjedateljice, Hrvatima je pripalo mjesto ministra pravosuđa i civilnih poslova te četiri zamjenička mjesta – zamjenika ministra vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, obrane i sigurnosti. Kako doznaje Večernji list, među Hrvatima će biti iznenađenja i potpuno novih lica na mjestima ministara i zamjenika, koja do sada nisu bila nadužnostima u izvršnoj vlasti te imena bez političkih pozadina i iskustva kada je u pitanju politički proces. Doznajemo kako će novi ministar pravosuđa biti mladi odvjetnik iz Mostara Davor Bunoza, diplomirani pravnik, a nova ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, doktorica ekonomskih znanosti i dosadašnja zamjenica ravnatelja Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Večernjak doznaje i kako će novi zamjenik ministra sigurnosti biti Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a umirovljenik, brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra obrane. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će LjiljanaLovrić (HSS) iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskihposlova. Večernji list doznaje i imena ministara i zamjenika za mjesta koja su pripala Srbima, odnosno SNSD-u. Novi ministar financija i riznice BiH bit će aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ostaje Staša Kolarac (SNSD), koji je tu dužnost obnašao i do sada, novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Denis Šulic iz Bosanske Gradiške. U proteklom mandatu bio je dopredsjedatelj Narodne skupštine Republike Srpske. Kada je u pitanju bošnjačka kvota u Vijeću ministara, Elmedin Konaković iz Naroda i pravde trebao bi biti ministar vanjskih poslova, a Edin Forto ministar prometa i veza.

OGLAS
Oglasi
LM