spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Krišto na panelu lidera: Proširenje EU na zemlje regije ključno za stabilnost i prosperitet

- Oglasi -

Borjana Krišto istaknula je da je proširenje Europske unije (EU) na zemlje regije ključno za održavanje dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta, kako u regiji, tako i u cijeloj EU.

U obraćanju na panelu lidera “Zapadni Balkan: Ekspanzija/Proširenje”, u okviru Bledskog strateškog foruma, predsjedateljica Krišto je dodala da je to pretpostavka za ekonomski rast i regionalno povezivanje.

Ocijenila je da je organiziranje ovakvih foruma na najvišoj razini prava prilika za razmjenu i usuglašavanje stavova te zajednički pristup rješavanju trenutnih izazova kako bi se došlo do zajedničkog cilja, a to je članstvo svih zemalja regije u EU.

Krišto se zahvalila državama članicama Europske unije, premijeru Republike Slovenije i domaćinu Bledskog strateškog foruma Robertu Golobu, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michellu, kao i institucijama EU koje su pružile potporu Bosni i Hercegovini pri dobijanju kandidatskog statusa, kao i na potpori koju pružaju Bosni i Hercegovini i svim zemljama regije u procesu proširenja i pridruženja.

Svjesni smo da put do našeg punopravnog članstva nije lak i da moramo pokazati odlučnost i pristupiti ozbiljnim reformama u svim segmentima društva, kazala je predsjedateljica Krišto i dodala da je aktualni saziv Vijeća ministara BiH napravio značajan iskorak u pogledu usklađivanja sa legislativom EU te u potpunosti uskladio svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Istaknula je važnost što žurnijeg otvaranja pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine sa EU u korist sigurnosti, stabilnosti te jačanja demokracije i vladavine prava, kako BiH, tako i zemalja ove regije.

Ocijenila je nužnim da se EU jasnije i odlučnije opredijeli i odredi oko procesa proširenja i članstva zemalja ove regije u EU te dodala kako očekuje da ovaj zajednički panel bude iskorak u tom pravcu.

- Oglasi -

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE