spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Predstavnici EU uručili diplomatski postupak ministru Bevandi u vezi s glasovanjem BiH u EBRD-u

- Oglasi -

Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler uz nazočnost predstavnika osam veleposlanstava država Europske unije uručio je danas zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru financija i riznice Vjekoslavu Bevandi diplomatski postupak, odnosno stav EU u vezi glasovanja o rezolucijama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

S obzirom na to da je ministar Bevanda guverner BiH u EBRD-u, veleposlanici EU su istakli da 1.4.2022. godine istječe rok za glasovanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Kako je istaknuto tijekom sastanka rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Tijekom razgovora o ovim temama ministar Bevanda je upoznao sudionike da ga je za guvernera u EBRD-u  imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Vijeća uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju. 

Ministar Bevanda naglasio je da je suradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji financira milijunske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u. 

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja proračuna za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg proračuna u Ministarstvu financija i riznice BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju proračuna. 

Na pitanja predstavnika EU u vezi s financiranjem općih izbora ove godine, ministar Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne te da Ministarstvo financija i riznice BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uvjeti, a jedan od glavnih je usvajanje proračuna za ovu godinu.

Sastanku su, osim specijalnog predstavnika EU za BiH Sattlera, nazočili: veleposlanik Republike Italije Marco Di Ruzza, veleposlanik Republike Poljske Jarosław Lindenberg, veleposlanica Kraljevine Španjolske Maria Teresa Lizaranzu, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić, te ekonomski konzultant u veleposlanstvu Češke Ondrej Picka, zamjenica veleposlanice Republike Njemačke Petra Sabine Kochendörfer, zamjenica veleposlanice Nizozozemske Mina Noor i zamjenik šefa misije, prvi tajnik u Švedskom veleposlanstvu u BiH John Skoglund. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.