viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.03.22 @ 21:47

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), nakon još jednog dana pregovora oko izmjena Izbornog zakona u BiH, obratio se novinarima ispred zgrade Europske unije. 

– Znate, mijenjanje Ustava u svakoj zemlji je veoma teška materija. Objektivno, razgovaralo se o nekoliko teških, izazovnih tema, koje traju već deset godina, a to je izbor člana Predsjedništva, integritet izbora, zaustavljanje blokada u federalnom Parlamentu, Vladi, na pozicijama predsjednika, potpredsjednika Federacije i još jedno desetak veoma važnih pitanja. Mislim da smo napravili dosta uspjeha uz pomoć naših veoma važnih međunarodnih medijatora koji, zaista, evo vidite i sami, ulažu ogromne i umne, i diplomatske, i fizičke napore, da nas dovedu do jedne pozicije da bismo napravili jedan veliki iskorak, i u sređivanju stanja u Federaciji i zemlji, ali i ka euroatlanskim integracijama. Ne mogu govoriti o detaljima, nastavljamo sutra u 9 sati.

OGLAS

Na pitanje novinara je li napravljen napredak u pitanju Doma naroda i Predsjedništva, predsjednik SBB-a je kazao:

OGLAS

– Mislim da uz nekoliko razlika, koje nažalost, uvijek mogu biti prijelomne u negativnom smislu, ja iskreno ne želim da vjerujem da će se to dogoditi, napredak je napravljen na svim točkama u kojima se pregovara.

OGLAS

Na pitanje novinara, je li točno da postoje prijetnje i pritisci, o kojima je danas govorio Bakir Izetbegović, Radončić je odgovorio:

– Ovdje je najveći pritisak zbog veoma loše situacije u BiH. Da nismo implementirali izbore tri godine, da predsjedništvo Federacije ne radi, da u mnogim institucijama su ljudi još u v.d. statusu.

Da je najveći pritisak veoma loša socijalna situacija, jer taj pritisak stranaca može biti samo dobronamjeran po BiH. Kako to tko shvati njegova je stvar, ja to smatram veoma dobronamjernim.

Moram prigovoriti gospodi iz SDP-a i DF-a. Oni sudjeluju samo u razgovorima koji se tiču integriteta izbornog procesa a ne sudjeluju u ovom što se zove, da budem ilustrativan zbog građana, nešto što se zove politička klizavica ili velika politička odgovornost. Mislim da bi bilo mnogo bolje da su danas bili s nama u sali i ja iskreno vjerujem da će se oni pridružiti razgovorima u određenom trenutku makar u Parlamentu kad budemo to raspravljali.

Oglasi
LM