viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.04.22 @ 20:06
OGLAS

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HNS-a skupa s predsjednicima stranaka HNS-a održali su sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem u Mostaru. U sklopu otvaranja 23. Međunarodnog sajma u Mostaru, posjeta premijera Plenkovića potvrda je prijateljskog i partnerskog odnosa, kao i potpore Vlade RH hrvatskom narodu i Bosni i Hercegovini u cjelini.

Republika Hrvatska je uvjerljivi regionalni lider u investicijama prema BiH i vanjskotrgovinskoj razmjeni dobara između dvije države. Takva suradnja je samo dio strateški važnih odnosa u regionalnim i europskim okvirima. Brojni realizirani zajednički projekti, uključujući i današnja suradnja oko organizacije 23. Međunarodnog sajma u Mostaru je konkretan primjer koji se samo može slijediti i dodatno razvijati. Razmjena iskustava i stvaranje mreže domaćih i međunarodnih gospodarstvenika jamči jačanje prilika i životnog standarda.

Na sastanku se razgovaralo o nedavnim uspješnim diplomatskim aktivnostima, kao i boravku posebnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriela Escobara u Zagrebu. Posjeta visokog dužnosnika SAD-a potvrdila je neupitnu suradnju institucija SAD i RH u pristupu regionalnim i drugim pitanjima koje jačaju demokratske standarde i principe vladavine prava.

Daytonski-pariški mirovni sporazum je dokaz savezništva Europe i SAD-a koji je potvrđen nebrojeno puta. Ravnopravnost tri konstitutivna naroda koja u potpunosti poštuje ustavnu arhitekturu BiH je zajednički interes u postizanju stabilnih okolnosti i funkcionalnih institucija.

Strateški kompas usmjerio je europsku vanjsku politiku zahvaljujući diplomatskim naporima Vlade RH i premijera Plenkovića. Istaknuto je kako postoji još dovoljan prostor da se svi usklađeni principi konkretiziraju kroz konačan dogovor.

Na tiskovnoj konferenciji predsjednik Čović zahvalio se premijeru na posjeti Mostaru i svečanosti otvaranja sajma, kao i svim naporima koje ulaže da Bosna i Hercegovina bude u fokusu europske pozornosti, osobito stvaranju funkcionalnog i stabilnog okvira.

Premijer Plenković je potvrdio opredijeljenost da BiH dobije priliku vratiti se na europski put u okviru ključnih odredbi Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma. “Smatramo da je potrebno uložiti dodatne napore između lidera političkih stranaka Hrvata i Bošnjaka, u razdoblju koji je pred nama da se napravi taj iskorak. U Vijeću Europe smo imali zaključak o BiH. Jedan je da je konstantirana politička kriza, druga je poziv liderima na dodatne pokušaje razgovora i spremnost europskih i američkih predstavnika da se dodatno angažiraju. To znači da postoji i voljni moment i želja da BiH bolje i ravnopravnije funkcionira nakon budućih izbora. Stoga je naš vrlo jasan stav da želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Bošnjaka i Hrvata, a da bi se to dogodilo ključno je ponovo uspostaviti povjerenje”.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM