spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
8.6 ° C
8.6 °
8.4 °
97 %
1kmh
100 %
Sub
9 °
Ned
13 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Sattler: BiH sebi ne može dozvoliti da naredne izbore održi po sadašnjem sistemu

spot_img

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler izjavio je danas da BiH ne može sebi dozvoliti da u naredni izborni ciklus uđe sa sadašnjim izbornim sistemom.

Na otvaranju centralne online konferencije Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ o izbornoj reformi 2021., Sattler je naveo da je reforma izbornog sistema također među prioritetima koje je Europska komisija postavila pred BiH.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson istaknuo je da je neophodno eliminirati diskriminaciju u izbornom procesu, provesti reformu izbornog zakona, kao i tehničke i zakonske promjene za osiguranje integriteta izbora.

Dodao je da je ova neizborna godina prilika za BiH da omogući svim građanima da budu izabrani i da ta prilika ne smije biti propuštena.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec naglasila je da sadašnji izborni sistem ostavlja previše mjesta za greške, neregularnosti i zloupotrebe, što rezultira nepovjerenjem javnosti u mnoge elemente izbornog procesa.

Koaliciju za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” čini šest organizacija civilnog društva koju financira Europska unija kako bi poboljšala izborno zakonodavstvo u BiH. Koalicija omogućava aktivno sudjelovanje građana u praćenju izbora.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.