spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

SBB će stati uz novu demokratsku većinu: SDA je sama u Fadilovoj vladi

- Oglasi -

Stranka demokratske akcije (SDA) otvoreno najavljuje da se neće povući s vlasti na nivou FBiH iako su u oba doma Parlamenta FBiH formirane nove većine.

Koalicija postoji

Postavljaju ultimatum – ili će se s njima praviti vlast ili će njihov potpredsjednik FBiH Refik Lendo blokirati formiranje nove vlade, što znači da bi u tom slučaju Fadil Novalić i njegova vlada i dalje ostali u tehničkom mandatu. Ipak, SDA je u svom tom naporu da se održi na vlasti zanemarila jednu bitnu činjenicu – u aktualnom sastavu vlade ona nema većinu. Na ovu je činjenicu u srijedu upozorio i lider NiP-a Elmedin Konaković.

– Vlada FBiH će, vjerujte, biti vrlo brzo formirana zato što ćete vidjeti jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet ministara iz HDZ-a, četiri iz SBB-a i jedan je iz NiP-a. Ukoliko SDA besmisli ili blokira sve ove procese, tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti – zaključio je Konaković.

Da će biti ovako, potvrdili su i iz SBB-a, koji trenutno ima četiri ministra. Anis Krivić je uime ove stranke za „Avaz“ kazao da je njihov stav nedvosmislen.

– SBB je jasno podržao demokratske promjene u zemlji i poručio da dinastija mora otići u opoziciju. Mi čvrsto vjerujemo da će, nakon Vijeća ministara, biti formirana i nova Vlada Federacije BiH bez sudjelovanja SDA – istakao je Krivić.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.