viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.10.22 @ 08:35

Za prvi komentar odluke visokog predstavnika u BiH Cristiana Schmidta za komentar smo zamolili izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH Barišu Čolaka.

OGLAS

– Ovom Schmidtovom odlukom uopće se ne provodi presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže da jedan narod ne može drugome birati političke predstavnike u Dom naroda, preciznije, kako je to formulirao ustavni sud BiH izaslanici nacionalnih kluboiva Federalnog doma naroda moraju biti izabrani od naroda kojeg po ustavu predstavljaju. Vi ste vidjeli da će prema njegovoj odluci i dalje birati najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda iz svake županije. To znači da će Bošnjaci i dalje biti u mogućnosti izabrati najmanje četiri, a moguće i 6 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda, kazao je Čolak za Hrvatski Medijski Servis.

Oglas

Po Čolakovom mišljenju povećanjem broja izaslanika sa 17 na 23 u svakom nacionalnom klubu i sa 7 na 11 u Klubu Ostalih, te dizanjem praga na 11 izaslanika za predlaganje predsjednika i potpredsjednika FBiH bit će onemogućeno da Bošnjaci formiraju vlast u FBiH bez stranke ili stranaka za koje glasa većina Hrvata. I to je, kaže Čolak, jedino dobro.
 

Sugovornik HMS-a upozorava i da je reduciranje ovlasti Federalnog doma naroda u pogledu zaštite vitalnog nacionalnog interesa samo na određena pitanja koja treba definirati u suprotnosti s Ustavom BiH, u kojem stoji da nacionalni klubovi imaju pravo pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukoliko tako odluči nadpolovična većina tog Kluba. Ukoliko se s tim ne slože druga dva nacionalna kluba onda to pitanje ide pred Ustavni sud. – To je, ja mislim, neki ustupak bošnjačkoj strani, smatra Čolak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to upozorava da će se povećavanjem broja izaslanika povećati i broj onih koji neće imati legitimitet predstavljati narod koji bi po Ustavu trebali predstavljati.

– Pa i do sada je od 17 izaslanika u srpskom klubu većina bila izabrana bošnačkim glasovima, takvih će sad biti još više, kaže Čolak.

Napominje da se povećavanjem broja izaslanika s 58 na na 80 u Domu naroda povećati i troškovi za funkcioniranje tog Doma

Oglasi
LM