viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.03.22 @ 20:20

Propast pregovora o promjeni Izbornog zakona i ograničenim ustavnim promjenama na kojima je sudjelovalo šest stranaka ponovno je otkrilo plan radikalne bošnjačke politike koja u zadnji trenutak ruši okvir dogovora, a ovaj put su zagovornici unitarizma otišli i korak dalje, pokušavajući preko Federacije BiH reducirati i ono malo političkih prava koja imaju Hrvati. Predstavnici Hrvatae jasno poručuju-to jer bio udar na BIH, udar na Daytonski sporazum, udar na temeljne postulate na kojima počiva BiH -konstitutivnost i jednakopravnost, piše Večerjni list BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović je nakon pregovora podsjetio kako se već devet mjeseci pokušavaju naći rješenja oko promjene Izbornog zakona, otkrivši kako su samo da ranije imali završen dio posla, no, onda se pojavilo problematiziranje od strane SDA koji je krenuo s određenim dodacima. -Žao mi je, najviše je izgubila BiH s ovim, naglasio je Čović, kazavši kako je cilj SDA u startu bio isti, da se ništa ne dogovori, odnosno da ostane status quo. -Ja to doživljavam brutalnim udarim na BiH, zarad aktualne situacije u BiH i jednako tako kada gledamo okruženje, naglasio je Čović. Ipak, dodao je kako se mora nastaviti dalje, kazavši kako neke stvari oko kojih su se složili možda mogu poslužiti kao okvir za daljnje dogovaranje. -Oni su koji su pokušali razgraditi Federaciju BiH u organizacijskom smislu, poručujem im-niti su sada uspjeli niti će ikada uspjeti. Time ruše BiH, to nije europska BIH, poručio je Čović. U kontekstu procesa razgovora, otkrio je kako je otkrivši pritom kako je pet stranaka od šest prihvatilo model koji rješava sve probleme, pa čak i onaj oko funkcioniranja Federacije. No, onda su se pojavio novi zahtjevi SDA. Na to su Hrvati jasno dali do znanja, naglasio je Čović, da se ne može rušiti Bosna i Hercegovina, odnosno da se ne mogu ključni obrisi Daytona rušiti kroz Federaciju BiH. Poručio je da Hrvati svojim ponašanjem i promišljanjem rade sve da očuvaju BiH te daju šansu kvalitetnom političkom dogovoru.

OGLAS

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. zahvalio je medijatorima koji su dali truda, a otkrio je kako su u nekim koracima stavovi sugovornika bili primaknuti, no, priča je završila na Domu naroda. Podsjetivši kako je Ustavni sud BiH jasno rekao kakav je značaj Doma naroda, a koji mora čuvati suštinu i multietničnost BiH, Cvitanović je objasnio kako je od strane bošnjačkih političkih predstavnika kontunirana tendencija i cilj smanjiti ovlasti Doma naroda. -O tomu nema prostora za razgovor, poručio je, upozorvši kako bi to bio drugi korak u potpunom dekonstituiranju Hrvata.

OGLAS

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst ocijenila je da propali pregovori o Izbornom zakonu koji su posljednja četiri dana održani u zgradi Izaslanstva Europske unije predstavljaju gubitak i propuštenu priliku domaćih lidera. Eichhorst, koja je s veleposlanikom SAD-a u BiH Michaelom Murphyjem bila međunarodni posrednik u ovim pregovorima, istakla je da su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora te da je trenutno sve na domaćim dužnosnicima. Govoreći o procesu pregovora, veleposlanik Murphy je naglasio kako bi postizanje svih elemenata jednog paketa značio iskorak te je izrazio žaljenje što bh. lideri nisu iskoristili priliku za povijesnu pobjedu.

OGLAS

Istodobno, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić izjavio je nakon završenih pregovora o Izbornom zakonu da opći izbori trebaju biti održani. Naglasio je da je ovo loš dan za Federaciju BiH, a velika radost za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.- Posljedice propalih pregovora će se osjetiti za dva ili šest mjeseci, kada se budu održavali izbori, ali to ne znači da se neko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, već se radi o tome da će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada svakako velike – konstatirao je Radončić. Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković referirao se na propale pregovore, ali je i objasnio svoj stav o Doma naroda Federacije BiH. – Propustili još jednu priliku. BiH ima političare, ali nema državnike koji su spremni da, možda na štetu svojih partija i sebe lično, donesu neke bitne odluke. Imat ćemo priliku da govorimo šta smo to propustili i kakve smo ponude imali na stolu. Zapravo, veći dio za koji smo se zalagali je bio na stolu – rekao je Konaković.

je dodao da nije protiv reduciranja Doma naroda Federacije BiH, već da ga ne treba prilagođavati Vijeću naroda Republike Srpske. – Proces treba ići obrnuto – poručio je. -O tome javnom govorim svaki dan i ježim se od pomisli da neko zagovara da to svedemo na Vijeće naroda RS koje u tom slučaju svi zajedno legitimišemo i priznajemo kao jedan dobar proces – rekao je Konaković. Dodao je da je to danas tako ali da to ne znači da se ne može tražiti promjena načina odlučivanja ove institucije. -Dok sam živ borit ću se da taj loš proces u RS-u se popravi, a nikako da se ovaj u Federaciji izjednači – rekao je Konaković.

Kako se navodi u analizi Večernjeg lista BiH propast pregovora svakako su ukazali na ključne prepreke koje stoje pred normalizacijom i harmonizacijom međunacionalnih odnosa u Federaciji, a one se ogledaju u nespremnosti jedne strane-u ovom slučaju one iz djela bošnjačke političke elite, da odustane od mogućnosti nametanja političkih predstavnika jednom konstitutivnom narodu u državi, zemlji koja u svojem temelju kao naktorvljujuće ustavno načelo ima konstitutivnost naroda.

Oglasi
LM