viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.09.22 @ 07:30

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Miličević susreli su se jučer, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu. Razgovarano je o suradnji sa Svjetskom bankom, te podršci reformskim projektima Vlade FBiH. Sugovornici su ocijenili da su vodeće međunarodne financijske institucije spremne poduprijeti fiskalnu stabilnost i neophodne reforme u BiH.

OGLAS

Dosadašnju suradnju sa ovom međunarodnom financijskom institucijom, premijer Novalić je ocijenio uspješnom, te predstavio mjere koje je Federalna vlada poduzela na zaštiti i pomoći stanovništvu, a radi ublažavanja posljedica pandemije i globalne krize izazvane krizom u Ukrajini.

Oglas

– Što se tiče Federacije BiH, imamo prilično stabilnu ekonomsku situaciju. Naša gospodarstvo je jako dobro iskoristila promjenu u lancima snabdijevanja, te su naši makroekonomski pokazatelji bolji nego ikada. Mišljenja sam da smo negativne efekte pandemije COVID-19 na gospodarstvo, prilično uspješno premostili, a to nam je omogućio visok stepen likvidnosti proračuna, a što je rezultat odgovorne fiskalne politike koju smo godinama vodili. Mi se suočavamo uglavnom sa uvezenom inflacijom i činimo sve da jačamo domaću proizvodnju, jer je porast cijena domaćih proizvoda dosta manji – kazao je premijer Novalić.

Dodao je da bez obzira na globalne krize, Vlada FBiH nastavlja započete reformske procese. Pored toga, programi se usmjeravaju na proizvodnju hrane, kao i na  proširenje kapaciteta i izvora koji osiguravaju energetsku nezavisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Miličević naglasila je značaj Svjetske banke, koja je u prethodnih trideset godina pozicionirana na prvom mjestu kao kreditor, a istovremeno i kao međunarodna financijska institucija sa najviše pružene tehničke pomoći BiH.

– Ja bih uvijek preferirala tehničku pomoć, jer nas to na određeni način uči da se sa svojim kapacitetima educiramo, odnosno da primijenimo dobre prakse koje je vidjela ili je provela Svjetska banka negdje u svijetu – kazala je ministrica Miličević.

Osvrnula se i na započetu reformu zdravstvenog sektora donošenjem Zakona o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, te istakla neophodne predstojeće reforme koje na sveobuhvatan način trebaju osigurati građanima kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu.  

– Zdravstvo kod nas po glavi stanovnika troši mnogo novca. Istovremeno imamo neučinkovite zdravstvene institucije i ustanove sa velikim dugovima, koje nisu u situaciji svakom stanovniku pružiti na vrijeme adekvatnu uslugu – kazala je ministrica Miličević.

Direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan ocijenila je da je za ovu financijsku instituciju, kada je riječ o BiH, prošla godina bila izvrsna, te pohvalila zajedničke aktivnosti koje su rezultirale sa nekoliko važnih projekata.

Dodala je da će se raditi i na projektu unapređenja zraka u Federaciji BiH. 

Oglasi
LM