viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.11.22 @ 15:13

Iako još nije poznato tko će činiti većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, stranke “osmorke” nastavile su pregovore s HDZ-om o formiranju buduće vlasti, a jedini uvjet da ta koalicija uspije, kako je rekao Dragan Čović, lider HDZ-a, jeste da uz “osmorku” ne ide DF.Ipak, i sam Čović je rekao da se mora sagledati “kako stojimo u parlamentu”, gdje je legitimno predstavljanje svih jednako važno.

OGLAS

Kako stvari sada stoje, u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH od ukupno 23 izaslanika, SDA trenutno ima deset, a “trojka”, odnosno koalicija SDP – NiP – Naša stranka ima devet, a trojicu od preostala četiri odredit će “lutrija”. Naime, u Hercegbosanskoj županiji, primjerice, SDA i SDP imaju po dva svoja zastupnika i taj bošnjački klub u toj županiji se ne može dogovoriti tko će od njih otići u Dom naroda Parlamenta FBiH, a u tom slučaju ta imena stavljaju se u šešir, iz kojeg se izvlači jedno ime koje će preuzeti izaslanički mandat. Slično je i u Posavskoj županiji, a za formiranje buduće vlasti u FBiH, a vjerojatno i na razini BiH, ključno je tko će imati većinu u Klubu Bošnjaka i tko će imati dovoljno ruku da izabere potpredsjednika, odnosno predsjednika Federacije BiH, pišu Nezavisne novine. Kada je riječ o ostalim klubovima, Klub Hrvata dominantno će pripasti HDZ-u, dok će u Klubu Srba najviše delegata imati SDP, odnosno stranke koalicije okupljene oko SDP-a.“Trenutni izbori pokazali su da srpske stranke ne mogu ostvariti uspjeh ni u jednoj županiji, izuzev u Hercegbosanskoj, gdje mogu uzeti određen broj glasova. Od ukupno 23 izaslanika, koliko će ih biti u Klubu Srba Parlamenta FBiH, samo četvorica dolaze iz srpskih stranaka, a ostalo će popuniti bošnjačke stranke SDP, NiP, Naša stranka i SDA. Najviše će, kako stvari sada stoje, imati SDP. Ti ljudi koji dolaze iz SDP-a i ostalih stranaka legalno su izabrani, ali nemaju legitimitet, to je ‘komšizijacija FBiH’. Za Srbe iz SDP-a, SDA, NiP-a i ostalih stranaka jednostavno nisu glasali Srbi i nisu izabrani srpskim glasovima, jer Srba nema u Federaciji BiH”, rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine.I pored toga što se još ne zna sastav Doma naroda koji će biti konstituiran tek nakon konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za prvi prosinca, HDZ i stranke “osmorke” usuglasili su programske ciljeve za formiranje vlasti.

Oglas

“Današnji sastanak okončali smo uspješno, gotovo da smo usuglasili tekst programskih ciljeva i načela. Ostali su neki tehnički detalji, koje ćemo kasnije ‘popeglati’, ali možemo reći da smo danas postigli sporazum i manje-više usvojili cjelovit tekst”, rekao je SDP-ov Nerin Dizdar.I Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a, nakon sastanka s predstavnicima “osmorke” rekla je da je usuglašen tekst za mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine.“Dobar dio je usaglašen, ostali su neki tehnički detalji”, rekla je Krišto.

Oglasi
LM