spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Tko će u Dom naroda: HDZ-u trebaju dva glasa za četiri izaslanika, upitan i Klub Bošnjaka

- Oglasi -

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine je konstituiran jučer nakon čega se očekuje da iz ove institucije budu nominirani kandidati za državni Dom naroda. Imena su predložena, a za njihov konačni izbor potrebno je “malo matematike”.

Klub Srba je nakon velike drame na relaciji Milorad Dodik – SIP- Sud BiH, potvrdio pet izaslanika za državni Dom naroda, a koji su izabrani u Narodnoj skupštini RS-a. Svoje kandidate danas trebaju dostaviti iz hrvatskog i bošnjačkog kluba nakon čega će biti održana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj će biti glasovanje za te kandidate.

Hrvatski klub je u ovom trenutku najzanimljiviji. Trenutno u tom klubu u Domu naroda BiH HDZ ima četiri izaslanika, a peti je Zlatko Miletić. Ove godine je HDZ također kandidirao četiri izaslanika, ali sami nemaju dovoljno ruku da izaberu sve.

Očekuje se da će HDZ uspjeti izabrati tri izaslanika. Jedan bi trebao ići iz HDZ-a 1990, a peti će biti iz Osmorke, ukoliko sve bude onako kako je dogovoreno unutar tog bloka.

Naime, Klub Hrvata u Domu naroda broji 23 izaslanika i potrebno je da kandidat ima najmanje četiri glasa kako bi prošao u državni dom. S obzirom na to da HDZ u ovom klubu ima 14 ruku, da bi izabrali i četvrtog, nedostajat će im dva glasa. HDZ 1990 ima četiri ruke u Domu naroda FBiH i oni bi trebali izglasati svoj prijedlog Iliju Cvitanovića.

Osmorka ima ukupno pet ruku, a kako piše Istraga.ba, kandidirali su dvije osobe – Zlatka Miletića (Za nove generacije) i Jugoslava Brdara (SDP).

Ukoliko se njihovi glasovi podijele na ova dva kandidata, mogli bi ostati bez oba, međutim, kako je u intervjuu za Klix.ba potvrdio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, njihovi izaslanici će glasati za SDP-ovog kandidata. Miletić bi glas eventualno mogao dobiti od stranačkog kolege Damira Marjanovića, ali to ne bi ugrozilo Brdara.

Kada je riječ o izboru u klub Bošnjaka u državni Dom naroda izvjesno je da će SDA imati 2 (Šefik Džaferović i Safet Softić) te DF jednog (Dženan Đonlagić). To je uostalom do sada potvrđeno. Za preostala dva izaslanika birat će se između SBiH i NES-a koji imaju zajedno 3, SDA/DF imaju jednog, a proširena Trojka (SDP, NiP, NS i BHI KF) imaju 7.

Situaciju usložnjava činjenica da su NES i SBiH dio Osmorke u FBiH, ali ne i na državnom nivou, a državni izaslanici se biraju u federalnom Domu naroda.

Hipotetički može se dogoditi da SDA/DF daju jednog S BiH i NES-u, a jednog da izabere proširena Trojka.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.