viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.10.22 @ 14:16

Mnogo je nelogičnosti u postojećem izbornom sustavu u BiH, pa tako i znatno veći broj glasova na izborima ne znači da će neka stranka imati više zastupničkih mandata od druge. Očit primjer toga na proteklim izborima su rezultati za Zastupnički dom Parlamenta BiH, piše Večernji list BiH.

Iako je dobio 8500 glasovanja manje, SDP BiH imat će zastupnika više od HDZ-a u ovom parlamentarnom domu. SDP je dobio gotovo 129.500 glasova i imat će pet izravno izabranih parlamentaraca, dok je HDZ, odnosno koalicija stranaka HNS-a, dobio više od 137.000 glasova, a imat će četiri parlamentarca, od kojih su tri izravno izabrana, a jedan je s kompenzacijske liste. Posljedica je to rasporeda izbornih jedinica i mandata koji se dodjeljuju iz njih, kao i načina raspodjele kompenzacijskih mandata. U FBiH postoji pet izbornih jedinica, dok u Republici Srpskoj postoje tri izborne jedinice prilikom izbora državnih parlamentaraca. Izborni rezultat ovisi i o tome gdje se prostiru izborne jedinice. SDP je dobio mandate u četiri izborne jedinice u FBiH – dva mandata u izbornoj jedinici koju čine Tuzlanska i Posavska županija, a po jedan u izbornoj jedinici koju čine Sarajevska i Bosansko-podrinjska županija, izbornoj jedinici koju čine Srednjobosanska i Zeničko-dobojska županija i u izbornoj jedinici koju čine Unsko-sanska i Hercegbosanska županija. S druge strane, HDZ je dobio mandate u tri izborne jedinice u Federaciji BiH – dva mandata u izbornoj jedinici koju čine Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka županija, jedan mandat u izbornoj jedinici koju čine Srednjobosanska i Zeničko-dobojska županija te jedan kompenzacijski mandat u izbornoj jedinici koju čine Tuzlanska i Posavska županija. I nije to jedini slučaj gdje broj glasova ne odgovara broju mandata.

OGLAS

Primjerice, u istom parlamentarnom domu Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović imat će svog zastupnika iako je osvojila manje od dva posto glasova. Više od stranke zeničkog gradonačelnika dobile su čak četiri stranke, ali su ostale bez mandata. Ova stranka dobila je 18.697 glasova, a koalicija HDZ 1990. – HNP 25.246. No, baš kao i SBiH, koji je osvojio 26.480 glasova, neće biti parlamentarna na državnoj razini. Ispred Kasumovićeve stranke su i SBB i Platforma za progres, koji neće imati zastupnike u Parlamentu. To je posljedica činjenice da je Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović glavninu glasova dobila u jednoj izbornoj jedinici pa se ispostavlja da izborni sustav više pogoduje regionalnim i lokalnim strankama nego onima koje nastoje djelovati na cijelom teritoriju države ili entiteta. Očito će i u ovom segmentu biti puno posla u izbornoj reformi želi li se uistinu osigurati reprezentativnost izbora.  

OGLAS

Oglasi
LM