spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Utvrđen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima FBiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjim poslova Federalna vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH, te ga u skraćenom postupku uputila u parlamentarnu proceduru. 

Federalno ministarstvo u obrazloženju je istaklo da Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH nije obuhvaćeno pitanje stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika i drugih osoba, u pogledu druge vrste poslova koji su neposredno u vezi sa izvršenjem poslova policije i zaštite ljudi i imovine, a koji su po svojoj prirodi specifični i zahtijevaju primjenu i pridržavanje posebnih standarda, te drugu vrstu metodološkog pristupa za vrijeme stručnog usavršavanja. Stoga je neophodno utvrditi pravni temelj na osnovu kojeg će se izvoditi ta obuka.

- Oglasi -

Kako je navedeno, radi se o stjecanju zvanja instruktora rukovanja oružjem, koji će pružati stručnu podršku za pravilno i zakonito rukovanje oružjem županijskim organima unutarnjih poslova, te drugim upravnim i stručnim ustanovama koji u svome radu koriste vatreno oružje. U Federaciji BiH jedino je Policijska akademija ovlaštena za izvođenje stručne obuke osoba za rukovanje oružjem i ispunjava sve tehničke i druge uvjete neophodne za pružanje te usluge.

- Oglasi -

Federalno ministarstvo zaprimilo je niz zahtjeva ministarstva unutarnjih poslova i drugih upravnih i stručnih ustanova za osposobljavanje stručnih osoba u pogledu rukovanja vatrenim oružjem za njihove potrebe. Da bi Federalno ministarstvo moglo postupiti po ovim zahtjevima, potrebno je utvrditi propis po kojem bi se izvodila stručna obuka.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.