viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.11.22 @ 11:45

Na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjim poslova Federalna vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH, te ga u skraćenom postupku uputila u parlamentarnu proceduru. 

Federalno ministarstvo u obrazloženju je istaklo da Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH nije obuhvaćeno pitanje stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika i drugih osoba, u pogledu druge vrste poslova koji su neposredno u vezi sa izvršenjem poslova policije i zaštite ljudi i imovine, a koji su po svojoj prirodi specifični i zahtijevaju primjenu i pridržavanje posebnih standarda, te drugu vrstu metodološkog pristupa za vrijeme stručnog usavršavanja. Stoga je neophodno utvrditi pravni temelj na osnovu kojeg će se izvoditi ta obuka.

OGLAS

Kako je navedeno, radi se o stjecanju zvanja instruktora rukovanja oružjem, koji će pružati stručnu podršku za pravilno i zakonito rukovanje oružjem županijskim organima unutarnjih poslova, te drugim upravnim i stručnim ustanovama koji u svome radu koriste vatreno oružje. U Federaciji BiH jedino je Policijska akademija ovlaštena za izvođenje stručne obuke osoba za rukovanje oružjem i ispunjava sve tehničke i druge uvjete neophodne za pružanje te usluge.

OGLAS

Federalno ministarstvo zaprimilo je niz zahtjeva ministarstva unutarnjih poslova i drugih upravnih i stručnih ustanova za osposobljavanje stručnih osoba u pogledu rukovanja vatrenim oružjem za njihove potrebe. Da bi Federalno ministarstvo moglo postupiti po ovim zahtjevima, potrebno je utvrditi propis po kojem bi se izvodila stručna obuka.

OGLAS

Oglasi
LM