viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.11.22 @ 12:32

U Hrvatskom klubu Federalnog Doma naroda apsolutnu većinu 18, od 23 imat će hrvatske stranke, najviše HDZ BiH- 15, HDZ 1990 2 i HNP jednog. U bošnjačkom klubu je pat pozicija između SDA i DF-a s jedne i “osmorke” s druge strane. I jedna i druga strana imaju mogućnost izabrati po 10 izaslanika, dok će se 3 izvlačiti “iz šešira”. No, što je sa srpskim klubom? Špekuliralo se kako kako se taj klub, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt broj izaslanika u svakom od nacionalnih klubova povećao sa 17 na 23 neće moći popuniti jer nije izabrano dovoljno Srba u županijske skupštine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podatci, međutim, pokazuju kako će, ipak, Srba izabranih u skupštine županija biti skoro dovoljno da se popuni i taj klub. U županijske parlamente izabrano je, naime, 21 srpski zastupnik, najviše na listama bošnjačkih stranaka koje će imati i većinu u Klubu Srba. Ostat će, dakle upražnjena dva mjesta koji će biti popunjena po kriterijima koje je nedavno usvojilo Središnje izborno povjerenstvo BiH. Prema tim kriterijima, kako piše portal Istraga.ba dvoje nedostajućih Srba će biti popunjeno sa šestim Srbinom iz Kantona Sarajevo i petim Hercegbosanske županije. Za samo pet izaslanika onih iz Hercegbosanske županije moći će se reći da su izabrani glasovima srpske zajednice, dok svi ostali, zapravo neće biti predstavnici Srba, jer su izabrani glasovima nesrpskih birača, što je u suprostnosti s presudom Ljubić Ustavnog suda BiH prema kojoj izaslanici u Domu naroda trebaju biti izabrani od onih koje po ustavu predstavljaju.

OGLAS

Najviše izabranih izaslanika iz reda srpskog naroda će imati SDP BiH. Od ukupno 21 izabranog županijskog zastupnika srpske nacionalnosti, SDP-ovih je šest. To su Slađan Ilić (Tuzlanska županija), Vesna Saradžić (HNŽ), Mladen Lonić (USŽ), Jelena Pekić i Igor Stojanović (Sarajevska županija) i Ljubinka Atanasijević (SBŽ). S obzirom na Kriterije SIP-a, SDP BiH će, kako piše Istraga.ba, vjerojatno, dobiti još jednog izaslanika iz Sarajeva koji neće ulaziti u Skupštinu SŽ već će izravno biti delegiran u Dom naroda. U pitanju je Kristina Petrović koja je osvojila 1715 preferencija, ali nije ušla u Skupštinu sarajevske županije. Prema kriterijima SIP-a, ona će izravno u Dom naroda FBiH.

OGLAS

Komšićeva Demokratska fronta ima troje županijskih zastupnika koji se izjašnjavaju kao Srbi. U pitanju su Goran Bulajić iz ZDŽ, Žarko Vujović iz TŽ, te Vedrana Vujović iz Županije Sarajevo.

OGLAS

I HDZ BiH ima troje izabranih županijskih zastupnika koji se izjašnjavaju kao Srbi. Izaslanici HDZ-a BiH u Klubu Srba će biti Zora Dujmović (HNŽ), Miroslav Mitrović (ŽZH), te Svetlana Kamenjaš iz Posavske županije.

SDA će u Domu naroda imati dvoje srpskih izaslanika. U Županiji Sarajevo je za županijsku zastupnicu s liste SDA izabrana Smilja Viteškić, dok je u HNŽ sa SDA-ove liste izabrana Dragica Šuša.

SNSD će u Domu naroda FBiH imati dvojicu izaslanika iz Kluba Srba. U pitanju su zastupnici izabrani u Skupštinu Hercegbosanske županije – Goran Broćeta i Nikola Materić. Ako se primijene kriteriji SIP-a, SNSD bi mogao dobiti još jednog izaslanika u Domu naroda FBiH. U pitanju je Milorad Ivetić. On je bio kantidat SNSD-a u Livnu. Unatoč tome što je osvojio 539 glasova, Ivetić nije ušao u Skupštinu HBŽ. No, on je najbolje rangirani Srbin iz HBŽ od svih kandidata koji nisu ušli u županijsku Skupštinu, pa će, zato, vjerojatno, biti delegiran odmah u Dom naroda FBiH.

Iz HBŽ bi u Dom naroda trebala ući još i Dragan Damjanović (Srpsko jedinstvo), te Duško Radun s liste Srpska sloga. Oboje su izabrani zastupnici u Skupštinu Hercegbosanske županije.

Iz Bosansko-podrinjske županije Goražde u Dom naroda FBiH će ući dvije Srpkinje. To su Daliborka Milović (Liberalna stranka) i Branka Cvijetić iz Novog početka. I Milović i Cvijetić su izabrane za zastupnice u Skupštini BPŽ Goražde.

Naša stranka ima samo jednog srpskog izaslanika- Milomirku Melank koja je izabrana za zastupnicu u Skupštinu Županije Sarajevo.

Oglasi
LM