viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.10.22 @ 14:41

„Molit ćete nas da se odcijepite, ali neće moći“ – poručio je bošnjačkim političarima zagovornicima nacional-unitarističke politike u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH i član predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora Mario Karamatić.


„Od bošnjačke politike očekujem da će dolaziti najave odcjepljenja, ali nema im od toga ništa. BiH će ostati jedinstvena dok mi i ljudi iz međunarodne zajednice ne odlučimo drugačije“, pojasnio je.

OGLAS


Najavio je da će se ići sa svim zakonskim mogućnostima u osporavanje otete hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH od strane Željka Komšića. „Nadam se da neće biti 16 godina na vlasti“, kazao je Karamatić te objasnio kako je pravno gledano prekršen Aneks četiri Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. „Komšić ima legalitet izbora, no nema legitimitet hrvatskoga biračkog tijela. Legitimitet ima od bošnjačkog biračkog tijela i ne može biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Na osnovu toga HNS će pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu BiH. Borjana Krišto je legitimna hrvatska članica Predsjedništva BiH.“
Ističe kako će se usporedo ići i diplomatskim kanalima preko međunarodne zajednice da se upozori Christiana Schmidta na grubu otimačinu prava Hrvata.

OGLAS


„Nemamo pravne mogućnosti blokirati saziv Parlamenta i sebe bismo doveli u nezahvalnu poziciju jer bi bošnjačka politika popunila klubove u Domu naroda s ljudima koji ne bi imali nikakav legitimitet hrvatskog biračkog tijela. Ono što će HNS učiniti je proglasiti Komšića nepoželjnom osobom na teritoriju gdje žive dominantno Hrvati“, kazao je Karamatić i dodao da što se tiče formiranja vlasti HNS ima jasnu poruku da se s DF-om neće pregovarati.
Naglasio je kako će kao jedina zeleno-lijeva parlamentarna opcija u BiH posebnu pozornost posvetiti praćenju načina popunjavanja izaslaničkih mjesta u Klubu Ostalih. „Tu mislim na nacionalne manjine Židove, Rome, Mađare, Čehe… jer ovo što sada imamo je prijevara od strane bošnjačke politike. Kao zeleno-lijeva opcija dužni smo štiti manjine“, rekao je Karamatić.

OGLAS


Više o svemu i videu emisije Kompas.

Oglasi
LM