spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Borjana Krišto dostavila 11 imena na provjere: Ovo su službeni kandidati za ministre i zamjenike

- Oglasi -

Mandatarka za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, dostavila je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na provjeru imena pet kandidata za državne ministre. U pitanju su kandidati iz reda hrvatskog i srpskog naroda koje će predložiti HDZ BiH i SNSD. Tri kandidata za pozicije ministara koje pripadaju Bošnjacima, do danas, nisu dostavljena na provjere. Osim toga, nije dostavljen na provjere ni kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Krišto je na provjere dostavila kandidate za ministre sigurnosti, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, financija, civilnih poslova i pravde, prenosi Istraga. Ovim činom je Nenad Nešić i službeno postao kandidat za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. On dolazi iz reda srpskog naroda i to iz kvote ministara koji bi trebali pripasti SNSD-u Milorada Dodika. Prema informacijama Istrage, dio srbijanskih sigurnosnih struktura je protiv Nešićeve kandidature i oni će preko Tužiteljstva BiH pokušati spriječiti njegovo imenovanje. Kandidat za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je dosadašnji ministar Staša Košarac, koji također dolazi iz SNSD-ove kvote. Kandidat za ministra financija BiH je aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. I on je kandidat i član Dodikovog SNSD-a.

Prema dokumentu koji je Borjana Krišto dostavila SIP-u, Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH. On bi trebao zamijeniti aktualnog HDZ-ovog ministra Josipa Grubešu koji je ostao bez dužnosti. Kandidatkinja za ministricu civilnih poslova službeno je Dubravka Bošnjak iz HDZ-a BiH. Ona bi trebala zamijeniti HDZ-ovu ministricu Ankicu Gudeljević. Osim kandidata za ministre, Krišto je SIP-u dostavila imena kandidata i za zamjeničke pozicije.

Ivica Bošnjak iz HDZ-a je kandidat za zamjenika ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, a Slaven Galić za zamjenika ministra obrane BiH. Marijana Mojić iz Ujedinjene srpske, stranke Nenada Stevandića, kandidatkinja je za zamjenicu ministra civilnih poslova. Kandidat za zamjenika ministra komunikacija i prijevoza BiH je Ognjen Janjić iz DEMOS-a, dok je kandidat za zamjenika ministra obrane BiH Aleksandar Goganović, kadar SNSD iz Doboja. S obzirom na nesuglasice među strankama osmorke, kandidati za ministre iz reda Bošnjaka do petka nisu dostavljeni na provjere.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE