viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.05.23 @ 16:10

U Mostaru su danas predstavnici HDZ-a BiH i SDA razgovarali o formiranju vladajuće većine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), a kako su sudionici pregovora kazali po završetku sastanka, rasplet situacije u HNŽ-u trebao bi biti poznat do kraja tjedna.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a Stjepan Bošković kazao je kako je dogovor o formiranju nove županijske vlade danas puno bliže nego jučer.

OGLAS

– Danas smo obavili razgovore sa SDA, uvažavajući njihovih sedam ruka u Skupštini. Mogu samo potvrditi da smo bliže dogovoru za formiranje nove vlade utoliko što kroz ove programe koje smo raspravljali smo bliže dogovoru o zajedničkim pitanjima, imajući u vidu da je koalicijski kapacitet ovih stranaka 18 ruka. Za formiranje vlade treba imati 20 ruku i mi moramo razgovarati dalje. Najavio sam da ćemo do petka imati koalicijski kapacitet od 20 ili više ruku za formiranje nove vlade koja bi trebala biti idući tjedan – rekao je Bošković, prenosi Fena.

OGLAS

Dodao je kako će se u konačnici sve znati do petka.

OGLAS

Bošković se osvrnuo i na situaciju Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) te otkrio utječe li situacija tamo na pregovore u HNŽ-u.

– To je jedan, neću reći od uvjeta, već korektnih odnosa, mi u HNŽ-u imamo kontrolni paket, a SDA to ima u SBŽ-u. Uvjeta iz SBŽ-a za formiranje vlasti u HNŽ-u nema niti će to biti vodilja buduće vlasti u HNŽ-u, ali uvažavamo te dobre odnose gore – kazao je.

Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ | Foto: FENA/Emanuel Soča

O imenima ministara, dodao je, još nije bilo riječi.

– Što se tiče HDZ-a 1990 i HRS-a, taj koalicijski kapacitet HNS-a je iza mojih leđa. Mi nismo rekli da tražimo samo 20 ruku, vjerojatno će to biti 21 ili 23 ruke. Što se tiče pozicije i imena, od mandatara ili mandatarke do ministara, to će biti onoga trenutka kada budemo imali najmanje 20 ruku – kazao je.

Predsjednik Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije Edin Mušić poručio je kako SDA ima potpuni legitimitet da bude u vlasti.

– Nastavili smo kontinuitet razgovora oko ukupne situacije i mnogih operativnih pitanja, a na red je došla tema implementacije izbornih rezultata. SDA je druga stranka u HNŽ-u s 20.000 osvojenih glasova, poslije HDZ-a BiH koji je imao 33.000. S druge strane, s obzirom na strukturu FBiH gdje se model vlasti definira po etničkom modelu, kazali smo da sa sedam mandata koje smo osvojili u HNŽ-u mi imamo potpuni legitimitet. To je tema na kojoj je HNS inzistirao i inzistira već duže vrijeme, po nama i s pravom – kazao je Mušić.

FENA

Dodao je kako je na razgovorima istaknuto zadovoljstvo radom županijske Vlade i Skupštine u proteklih osam godina.

– Razgovarali smo kako da i u narednom razdoblju nastojimo ostvariti zajedničku suradnju, kako u Skupštini, tako i u Vladi HNŽ. Mislim da smo postigli izvjestan napredak poslije nekih dilema, pojavom nekih političkih subjekata u samom razgovoru, prije svega mislim na zastupnike DF-a, pitanje je da li su oba ta zastupnika ne neki način u drugoj grupaciji. U svakom slučaju, SDA je i dalje zainteresirana za funkcioniranje vlasti u ovom kantonu, smatramo da trebamo biti dio vlasti i da to bude u kontinuitetu te se nadam da bi to moglo ići u tom smjeru – izjavio je Mušić.

Ustvrdio je kako je od 2015. godine, kada su SDA i HDZ BiH formirali Vladu HNŽ-a koja u istom sastaju djeluje do danas, „čitava situacija od gospodarstva do turizma, prometa i socijalnih problematika stabilizirana“.

– Ovo je HNŽ, a koji je sličan odnosima u SBŽ-u i mislim da je to po nama nekakva realnost, za razliku od županija gdje su pojedini etniciteti dominantno izraženi. HNŽ i SBŽ su županije na koje se obraća posebna pažnja od početka i to je tako – zaključio je.

Oglasi
LM