spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
11 °

Christian Schmidt se obraća danas u 14,00 sati. Pod pritiskom je organizirane bošnjačke skupine koja danas prosvjeduje

- Oglasi -
- Oglasi -

Mediji u Bosni i Hercegovini su obaviješteni da će se visoki predstavnik Christian Schmidt obratiti danas u 14 sati. Sudeći prema ranijim iskustvima, ovakvo njegovo oglašavanje skoro po pravilu znači – nove Bonske ovlasti, ali to ne mora nužno značiti da će i danas biti tako.

Početkom mjeseca je Christian Schmidt najavio da radi na novim odlukama, koje se ovaj put tiču državne imovine. “Kada je riječ o državnoj imovini, uskoro ćete od mene čuti sveobuhvatno neke stvari koje će se odnositi i na Republiku Srpsku. Dakle, ono što je važno jeste pravednost, a ona se orijentira ka građanima RS-a, a ne prema sadašnjim i budućim članovima Predsjedništva BiH”, pojasnio je Schmidt.

- Oglasi -

On u kasnijim nastupima nije htio precizirati na šta će se odnositi odluka o državnoj imovini no u posljednjem oglašavanju Ureda visokog predstavnika (OHR), jasno je dao do znanja da će se nekim dijelom te imovine pozabaviti. Ono što je precizirano jeste da će vojna imovina i dalje ostati imovina BiH. Schmidtov nedavni odlazak u Beograd se vidi kao pripremanje terena za novu odluku. S obzirom na to da je Dodik rekao da neće poštovati kakvu god odluku Schmidt donese, vjeruje se da je visoki predstavnik tražio načine da smanji takve tenzije. S druge strane neki izvori vjeruju da će Schmidt dio imovine zapravo prepustiti Srbiji.

- Oglasi -

Hoće li danas Schmidt nametnuti neku novu odluku ili jednostavno želi dati određena pojašnjenja uoči za danas najavljenih protesta doznat ćemo u 14 sati.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.