spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
88 %
1.5kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Čović: Jednostavno DF ne može biti partner HNS-u

- Oglasi -
- Oglasi -

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH očekuje uspostavu vlasti u roku od 30 dana od objave službenih rezultata, a kao partner, ne samo njegovoj stranci, nego i Hrvatskom narodnom saboru, u obzir ne dolazi Demokratska fronta Željka Komšića, ponovio je danas medijima.

Danas je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj su se analizirali preliminarni rezultati Općih izbora, te razgovaralo o procesu uspostave vlasti. Kada je riječ o uspostavi vlasti, navodi da uskoro kreću službeni razgovori, te da je mnogo onih neslužbenih već obavljeno.

- Oglasi -

“Prvo ćemo obaviti razgovore sa svim hrvatskim strankama – prije svega sa našim partnerima sa lista, a i sa onima koji tu nisu bili, a podržali su Borjanu Krišto. Onda ćemo krenuti službeno razgovarati, po prioritetima, sa bošnjačkim strankama, a onda sa strankama iz srpskog naroda sa naglaskom na legitimnost. Jako mnogo neslužbenih razgovora je već obavljeno. Očekujemo da ćemo imati izvršnu vlast u šest županija na na razini FBiH, te na razini BiH kroz predsjedatelja Vijeća ministara BiH i strukturu ovog tijela”, rekao je.

- Oglasi -

Partneri koji će sa HDZ-om napraviti vlast morat će, rekao je, usuglasiti program za naredne četiri godine.

“On, ugrubo, ima i element EU integracija, gdje su izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH”, naveo je.

Dodao je da je na sebe preuzeo da prema predstavnicima međunarodnih institucija, a s kojima ovih dana intenzivno razgovara, u spomenuti paket ugradi i i sve potrebno za stjecanje kandidatskog statusa.

Upitan je i kako će se postaviti ukoliko Demokratska fronta Željka Komšića postane partner SDA.

“Jednostavno, DF ne može biti partner HNS-u. Tko će imati većinu u Domu Naroda – to će se brzo moći kazati”, rekao je kratko.

O Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona BiH

Nezaobilazno je bilo pitanje i o Schmidtovim odlukama, gdje Čovića, kako je rekao ponajviše brine kako izabrati predstavnike iz reda ‘Ostalih’ u 11 županija, te kako popuniti klub Srba u FBiH na razini 23.

“Oni koji su maštali ovladavanjem klubom Hrvata – za sva vremena je ta priča završena. Borba sarajevske politike danas je kako ovladati klubom Srba i klubom Bošnjaka – nema više borbe za klub Hrvata – konačno nešto dobro. Međutim, nije dobro što će SIP u tom imati ključnu ulogu jer neće biti dovoljno predstavnika srpskog naroda da se popuni ovo sve. Do sada nije bio dobar odnos proporcija, sada je to nešto blaže”, izjavio je.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.