spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Čović o prijetnjama Izetbegovića: “U protekle tri godine imam bar 50 prijetnji da će me i fizički ukloniti”

"Kolega Izetbegović kaže da nije povrijedio osjetila hrvatskog naroda izborom člana Predsjedništva i da to rade lijeve strane. Iz lijevih stranaka mu odgovorili, Bakire nije istina, to radite ti i Islamska zajednica", kazao je Čović

- Oglasi -
- Oglasi -

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS, najavio je da će u narednim danim održati još nekoliko sastanaka sa predstavnicima bošnjačkih i srpskih stranaka te međunarodne zajednice, nakon kojih će biti poznato ima li ikakve šanse da dođe do izmjena Izbornog zakona. Potom će uslijediti sjednice predsjedništava HDZ-a i HNS na kojim će donijeti odluku o izborima. Čović je rekao kako mu je žao što proces nije završen. “Bila je to još jedna šansa nakon Neuma. Bojim se da se nalazimo u vrlo zahtjevnom trenutku kada nismo riješili promjene izbornog zakona i sve presude. Te presude su bile preduvjet za kandidatski status BiH. Sada nemamo predformalne uvjete za organiziranje izbora”, rekao je Čović.

Naveo je i niz drugih problema koji nisu riješeni, te dodao kako to “odgovara nekim strankama” “Ja i HNS nismo usamnjeni u stavu koji se bazira na zakonu. Činjenica je da je bilo puno onih koji su izjavljivali dok su trajali procesi, da će izbora biti šta god radili i tada smo skrenuli pažnju da to ne doprinosi pregovorima”, rekao je Čović. Govoreći o izjavama Bakira Izetbegovića, lidera SDA, kazao je kako je doživio na jasan način poruku “da morate platiti za ono što ste naorali”. “Što se tiče fizičkih prijetnji ja ih doživljavam godinama. Ima ih barem 50, da ću biti uklonjen itd. Ali ja radim svoj posao, ne opterećujem se time. Izjava Izetbegovića, šta god značila, rečena je na dan kada smo trebali završiti pregovore. Dok smo razgovarali Izetbegović je pokušao uzeti neke stvari. Njegova izjava, oko izbora člana Predsjedništva, da nije povrijedio osjećaje hrvatskog naroda i da to rade ljevičari – dobio je odgovor. Kazano mu je ‘Bakire, nije istina. Bakire, to radiš ti i Islamska zajednica. Vi ste birali drugog člana Predsjedništva i ja sam sudjelovao u tome’ – da ne citiram dalje”, rekao je Čović.

- Oglasi -

Govoreći o Domu naroda, rekao je da se nije razgovaralo o modelu 16+1 već o o fmiranju ad hoc kluba gdje bi svaki Hrvat koji se izabere iz Sarajeva, Goražda i Tuzli, činili taj klub i biraju 17 predstavnika. “To je usuglašeno, ne 16+1. Što se tiče elektorskog biranja člana Predsjedništva, to nije prijedlog HDZ-a. Naš prijedlog je dvije izborne jedinice. Usuglašen stav je 300 elektorskih bodova za koji mi nismo, ali smo rekli prihvatit ćemo uvjetno ako je paket cjelina. Sve drugo su izmišljotine. Tačno je što je Konaković kazao. Nije mogao vjerovati do koje mjere ćemo prihvatiti uvjete SDA. Onda sam ja stao. Rekao sam pregovaračima da ću sve prihvatiti i da će vidjeti da će opet SDA sve odbiti. I to se desilo”, rekao je Čović.

- Oglasi -

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorN1

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.