viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.11.22 @ 09:19

Dragan Čović je za RTV HB kazao da je moguće sa strankama “osmorke” koji su već obavili razgovore o koaliranju sa ovom strankom formirati vlast do Božića.

Na početku, na pitanje hoće li HDZ BiH koalirati sa “osmorkom”, Čović je rekao:

OGLAS

“Vidjet ćemo. Čini mi se da ide u tom pravcu. Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini koji je pokrivao ovaj ciklus izbora. Jedan dio bošnjačkih stranka, s druge strane HNS koji su zajedno sa HDZ-om bili na listama kroz županijsku, entitetsku i državnu razinu. Ono što sam ja vidio ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći kazatida smo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu dogovaranja”, rekao je Čović za RTV HB.

OGLAS

Kako rokove, Čović je rekao da do Božića sa “Osmorkom” moguće formirati izvršnu vlast tamo gdje se, kako je rekao, može na županijama a svakako i na razini entiteta, FBiH i Vijeća ministara BiH.

OGLAS

Nakon formiranja vlasti, kaže Čović, tri do šest mjeseci nakon toga treba riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona bez međunarodnog uplitanja.

Također, Čović je ponovio da ne dolazi u obzir koaliranje sa DF-om.

Oglasi
LM