spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
89 %
2.1kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
20 °
Pon
19 °
Uto
17 °

Danas u Parlamentu BiH o zabrani zlouporabe pojma genocid, akcizama, PDV-u

- Oglasi -
- Oglasi -

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev izaslanika Snježane Novaković-Bursać i Jakova Galića da se Prijedlog zakona o zabrani zlouporabe pojma genocida razmatra po hitnom postupku.

U predloženom zakonu navedeno je da se njime uređuje zabrana zlouporabe pojma genocida, na način da se zlouporaba pojma genocida propisuje kao novo kazneno djelo, kao i kaznena sankcija za navedeno djelo.

- Oglasi -

Također se navodi da, „tko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruci Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt BiH, kao i grupu osoba ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS-a, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, kao i takve grupe osoba ili člana te grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Diferencirana stopa PDV-a

- Oglasi -

Trebao bi biti razmatrani zahtjev izaslanika Snježane Novaković-Bursać, Nebojše Radmanovića, Obrena Petrovića, Sanje Vulić, Dragana Bogdanića i Ljubice Miljanović da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom postupku. Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, kruh dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizirana dječija hrana.

Također, predlaže se da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti; pirotehnički proizvodi za vatromete; oružje… Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. prosinca 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika. Zastupnički dom državnog parlamenta trebao bi razmatrati i zahtjev izaslanika: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Zakon o akcizama

Kako je ranije priopćeno iz SDP-a BiH, zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica, Klub SDP-a BiH u Parlamentu BiH je u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

“Kako bi pomogli građanima i gospodarstvu u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM. Naime, Bosna i Hercegovina naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo. Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva. U pitanju je porezno opterećenje koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću proračunsku potrošnju”, navode iz SDP-a.

Pred izaslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopuni Kaznenog zakona BiH, koji je predložio izaslanik Denis Zvizdić, a koji predviđa da će se ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je kazneno djelo koje definira sankciju za povredu ugleda države propisano u kaznenom zakonodavstvu svih zemalja regije i većine zemalja članica Europske unije.

Dodaje se da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja nema u svom KZ-u propisano kazneno djelo “povreda ugleda države”.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i nekoliko izvješća, kao i izaslaničkih inicijativa.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE