viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.05.23 @ 19:35

“Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud i osobni integritet koji Dragan Čović godinama ulaže u ovu manifestaciju. I to nije sporno. Međutim, kada sam vidio da trebam sjesti za stol s Christianom Schmidtom, onda nisam htio kvariti idilu o kojoj Konaković priča i remetiti osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, jer je formirana”, napisao je Milorad Dodik na Twitteru. Sve ostalo je, kako piše Dodik, izvan toga – “uspješno pomirenje o kojem je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda, bez obzira na bilo kakav dogovor, nameće stav da će Bosna i Hercegovina glasati u Vijeću Europe o tzv. -zvano Kosovo, ili kako glasati u UN-u bez konzultacija s Predsjedništvom BiH. To nije dogovor, to je kršenje dogovora”, istaknuo je.

Dodaje kako “priča o plinovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da razina BiH treba dati formalnu suglasnost za točku dodira. Konaković pojašnjava da se radi o voluntarizmu Republike Srpske, što nije korektno u smislu voluntarizma. Sve ove godine pokušavamo dobiti formalnu suglasnost za plinovod, a još nam nije jasno zašto se to ne može napraviti. U tom pogledu, tako je od Zlatka Lagumdžije do danas”. “Na posljednjem radnom sastanku s predstavnicima “trojke” rečeno je da se razvojni projekti neće zaustavljati. A jedan od razloga zašto posljednja sjednica Vijeća ministara nije održana je upravo točka dnevnog reda o plinovodu. Zatim se nakon toga dodaju druge točke dnevnog reda, a ta veza je izostavljena. To nije dogovor i ne može biti. Sad ide njihova priča o južnoj vezi, to je samo novo uvjetovanje. Ali nemamo ništa protiv da se ta južna veza stavi na dnevni red sjednice Vijeća ministara”, napisao je Dodik te dodao da “što se tiče zakona o vanjskim poslovima, Bosna i Hercegovina ga nikada nije imala i o njemu treba pregovarati”. “Konaković spominje i zakon o VSS koji je problematičan i predstavlja jedan od prijedloga Europske komisije od 14 prioriteta”. “No, kako to da se od prioriteta izdvaja samo ono što Bošnjacima odgovara, odnosno tko je taj koji među tim prioritetima kaže što je od drugoga važnije?”, pita Dodik.

OGLAS

“Ono što se danas moglo vidjeti, Konaković je postigao dogovor s HDZ-om oko Izbornog zakona i to je dobro. Nadam se da će ovaj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo”, zaključio je Dodik.

OGLAS
Oglasi
LM