viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.12.22 @ 08:10

Svoj savez, odnosno novu koaliciju na državnoj razini zapečatit će na današnjem sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH vodstva stranaka HDZ-a BiH, “osmorke” i SNSD-a te na tako potvrditi kako definitivno u oporbu planiraju poslati bošnjačku stranku SDA i njezina partnera DF, piše Večernji list BiH.

Ta odluka stiže sa stavom Europskoga vijeća oko kandidacijskog statusa za BiH. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik potvrdili su kako proces uspostave nove vlasti u zemlji napreduje te da njihova suradnja s osam probošnjačkih stranaka ničim nije dovedena u pitanje. Ranije su s Dodikom razgovarali i predstavnici “osmorke”. Čović i Dodik ranije su dogovorili kako će njihove stranke biti koalicijski partneri u novoj vlasti na razini BiH, a u Banjoj Luci razgovarali su o konkretnim mjerama kako bi se taj sporazum proveo.

Oglas

Bez usporavanja

Čović je novinarima nakon sastanka rekao kako je cilj uspostaviti novu vlast do kraja godine i u tome ne očekuje poteškoće ni na državnoj ni na razini Federacije BiH unatoč tome što Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog Parlamenta, pa time može utjecati na uspostavu dijela izvršne vlasti u tom entitetu. – Apsolutno nikakvog usporavanja (uspostave vlasti) ne može biti – kazao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je jučer o uspostavi vlasti razgovarao i s posebnim predstavnikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom, ali i o stjecanju kandidacijskog statusa. U svjetlu izbora održanih u listopadu, Čović je izvijestio posebnog predstavnika Sattlera o snažnim naporima za brzu uspostavu vlasti koja je, kako je istaknuo, ključna za stabilizaciju političkih prilika i socio-ekonomski napredak. Tom je prilikom istaknuo konstruktivan karakter razgovora o uspostavi vlasti koji se temelji na jasnim zajedničkim prioritetima. Među ostalim, naglasio je i neospornu važnost izmjena izbornog zakonodavstva u definiranom roku. Dodik je pak ustvrdio kako je imenovanje HDZ-ove kandidatkinje Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH sada “nezaustavljivo”, odnosno kako će nova vlast biti formirana brzo.

– Očekujemo da BiH funkcionira sukladno Ustavu i da se poštuje ravnopravnost konstitutivnih naroda – kazao je Dodik.

Treći partner u budućoj vladajućoj koaliciji je blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka, čije je sjedište u Federaciji BiH, dok će SDA s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića morati u oporbu. No čelnik SDA Bakir Izetbegović uporno odbija prihvatiti tu činjenicu i poziva “osmorku” da ga prihvati kao partnera. Predstavnike međunarodne zajednice, ponajprije SAD, optužio je da se neprincipijelno upleću u proces uspostave vlasti u BiH i tvrdi kako je projekt “osmorke” zapravo rezultat takvog lobiranja. Potporu novom iskoraku u BiH dao je i hrvatski premijer Andrej Plenković. On je izjavio kako se zalaže za obnovu povjerenja i dijaloga između Hrvata i Bošnjaka, nakon dogovora hrvatskih i srpskih stranaka te stranaka bošnjačko-građanskog bloka o formiranju nove vlasti u BiH.

Prošloga tjedna HDZ BiH i stranke “osmorke”, koje predvodi SDP BiH, dogovorili su koaliciju na svim razinama – od države, preko entiteta do županija. Dogovor je postignut i sa Savezom nezavisnih demokrata Milorada Dodika koji će im se pridružiti u vlasti u državnom Vijeću ministara. – Očito da HNS (Hrvatski narodni sabor) i HDZ sada idu s “osmorkom” ne bi li s njom napravili ono što se očito nije moglo napraviti sa SDA – kazao je Plenković za HTV. No, dodao je kako je za to “da se obnove povjerenje i dijalog između Hrvata i Bošnjaka u BiH jer je to ključno za dobro funkcioniranje Federacije (BiH)”.

Plenkovićeva potpora

– Veselimo se najavama o brzom formiranju vlasti, što je sasvim druga situacija nego ranije – kazao je hrvatski premijer, dodavši kako mu je drago što će HDZ-ova političarka Borjana Krišto biti predsjedateljica Vijeća ministara. U međuvremenu se očekuje kako će nadležne agencije dostaviti potvrdu o provjeri kandidatkinje za mandatarku novoga saziva Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto. Odmah nakon što stigne, Predsjedništvo BiH trebalo bi formalizirati taj status. Kako bi dobili mandatarku, potrebna je potpora najmanje dvaju članova i to se može očekivati od dvoje članova – Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića, dok će Željko Komšić teško podržati taj prijedlog.

Doznaje se i kako su već određeni kandidati za vodeće državne dužnosti, odnosno resore u Vijeću ministara. Barem kod hrvatske strane, riječ je o razmjerno novim imenima koja se do sada nisu nalazila na visokim dužnostima. To je u skladu s najavljenom svojevrsnom postupnom smjenom generacija koju je najavio predsjednik ove stranke i HNS-a BiH Dragan Čović./

Oglasi
LM