spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
27.5 ° C
27.5 °
27.5 °
48 %
1.7kmh
24 %
Sub
28 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sri
32 °
spot_img

Dom naroda PSBiH o sprječavanju sukoba interesa, PDV-u, akcizama…

- Oglasi -
- Oglasi -

Usvajanje ovoga zakona, kako navode predlagači, dovelo bi do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za sutra, prema ranije predloženom dnevnom redu, trebalo razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Zastupnički dom državnog parlamenta, a koji predviđa uvođenje stope PDV-a od pet posto za pojedine životne namirnice i lijekove te 22 posto za luksuzne proizvode.

- Oglasi -

Međutim, s obzirom na to da Povjerenstvo za financije i proračun Doma naroda nije razmatralo predloženi zakon i nije sačinila izvješće o njemu, neizvjesno je hoće li će on sutra biti razmatran.

- Oglasi -

Sjednica Povjerenstva za financije i proračun, na kojoj je trebao biti razmatran ovaj i još nekoliko prijedloga zakona, nije održana krajem prošlog tjedna zbog nedostatka kvoruma.

Pošto se radi o točkama koje su planirane da budu na sjednici Doma naroda PSBiH zakazanoj za ponedjeljak, 16. svibnja, svih deset točaka koje je Povjerenstvo trebalo razmatrati bit će skinute sa sjednice Doma naroda.

Među zakonskim prijedlozima koje je trebalo razmatrati Povjerenstvo za financije i proračun je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobivanje kandidatskog statusa za BiH, a njegovim usvajanjem vrši se i harmonizacija s direktivama Europske unije u ovoj oblasti, piše Fokus.

Predviđeno je da Dom naroda razmatra principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o dopuni Zakona o financiranju institucija BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH. Međutim, Povjerenstvo za financije i proračun nije razmatralo ni ovaj zakonski prijedlog, kojim je definirano da je “za vrijeme privremenog financiranja dozvoljeno financirati održavanje općih i lokalnih izbora u BiH u skladu sa Izbornim zakonom BiH“.

Izaslanici bi trebali razmatrati principe Prijedloga zakona o spriječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Zastupnički dom PSBiH.

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda utvrdilo je usuglašenost sa Ustavom i pravnim sustavom BiH, ali nije podržala principe predloženog zakona.

Zastupnički dom ranije je usvojio prijedlog ovog zakona čije usvajanje, između ostalog, predstavlja jedan od 14 prioriteta Europskog povjerenstva u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Europskoj uniji te jedan od samo tri zakonska rješenja navedena među tih 14 prioriteta.

Pred izaslanicima će se naći i Izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku, čiji je predlagač Zastupnički dom.

Predloženim zakonom predviđa se ukidanje akciza na gorivo. Usvajanje ovoga zakona, kako navode predlagači, dovelo bi do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda trebalo bi se naći i Izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izvješće povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu Zastupničkog doma PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, kao i Izvješće povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojeg je predložio Zastupnički dom, također bi se trebali naći na dnevnom redu sjednice.

Dom naroda bi između ostalog, trebalo da razmatra i nekoliko inicijativa, kao i jedan broj izvješća, a na dnevnom redu je i davanje suglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE