spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
-4.2 ° C
-4.2 °
-4.2 °
98 %
0.4kmh
78 %
Ned
-4 °
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Federalni ministar energetike i rudarstva Džindić: Očekujemo rast električne energije

- Oglasi -

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da ne očekuje dalje povećanje cijena plina u Federaciji Bosne i Hercegovine i da je poskupljenje električne energije moguće, iako zasad nije primljen službeni zahtjev za korekciju cijene.

– Ne bi trebalo da dođe do daljnjeg rasta cijena plina, koja se kvartalno određuje, jer imamo određenu stabilizaciju cijena nafte koja je osnovna komponenta za formiranje cijene plina. Što se tiče električne energije, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB još uvijek nisu poslale službeni zahtjev za eventualnu korekciju cijene električne energije. Znamo da je procedura i da suglasnost na određivanje te cijene daje Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH – FERK – rekao je Džindić.

Istaknuo je da je procedura za donošenje odluke oko 60 dana i da nema informaciju hoće li elektroprivrede eventualno podnijeti određeni zahtjev za korekciju cijene.

– Što se tiče Elektroprivrede BiH, kalkulacije već govore da bi ta cijena trebala ići prema gore. Naravno, tu su i odgovorne osobe, upravni i nadzorni odbori, skupštine i drugi da eventualno takav zahtjev proslijede FERK-u. Još uvijek nisu, ako budu, sagledat ćemo sve mogućnosti i eventualno reagirati ili odobriti takav potez. 

Pratimo stanje. Nadam se da će u 2023. doći do stabilizacije električne energije i na globalnom i europskom tržištu tako da nasuprot tog poremećaja ćemo morati i mi reagirati- rekao je Džindić.

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u utorak je potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u tom bosanskohercegovačkom entitetu, prema kojem će radnicima u rudnicima neto satnica biti povećana za 11 posto.

– Ovo povećanje minimalne satnice je signal rukovodstvima rudnika da moraju napraviti dodatnu analizu i način kako da usvoje poslovanje za 2023. ugrade to povećanje i iznađu sredstva da se to dovede u ravnotežno stanje. Već su dva rudnika podnijela zahtjev ministarstvu da se poveća cijena uglja. To smo već jednom uradili. Ne bježimo od toga da to ponovo uradimo ako analiza pokaže da rudnici imaju veću proizvodnu od prodajne cijene uglja – pojasnio je Džindić.

- Oglasi -
IzvorAvaz.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.