viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.01.23 @ 20:52

Zastupnici u federalnom parlamentu usvojili su danas, u nastavku 1. redovite sjednice, Prijedlog Proračuna za 2023. godinu. Proračun je usvojen sa 82 glasa za i jednim suzdržanim. Nije bilo glasova protiv. Sjednica je počela jučer kada su zastupnici raspravljali o prijedlogu proračuna FBiH za 2023, koja je bila prva na dnevnom redu. No, odlučeno je da će glasovanje ostaviti za danas nakon što se Vlada FBiH izjasni o uloženim amandmanima, kojih ima čak 50.

Iz SDA poručuju da su amandmani pisani u središnjici HDZ-a. Ističu da oni govore o preusmjeravanju novca namijenjenog za kupovinu letjelica za gašenje požara na opremanje MUP-a Zapadnohercegovačke županije te izgradnju različitih objekata u Kiseljaku, Orašju, Novom Travniku ili Mostaru. Vlada FBiH je dostavila negativno mišljenje o amandmanima nakon čega su zastupnici nastavili s radom. Na sjednici se obratio još aktuelni premijer Fadil Novalić, koji je govorio o proračunu i razlozima neprihvaćanja amandmana zastupnika. Istaknuo je da neki amandmani nisu zakonski i u praksi provedivi. “10 milijuna koje se skidaju sa Željeznica se skidaju s pogrešnog koda jer ide sa računa koji je za održavanje, a trebalo bi sa nekog drugog. Osim toga, novac se zakonom ne smije uplatiti na blokiran račun kao što je Zrak, a za šta ste planirali izdvojiti novac”, naveo je Novalić.

OGLAS

Proračun Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg proračuna. S obzirom na to da je riječ o rekordnom proračuna, očekuju se i određena povećanja. Najveće povećanje odnosi se na isplatu mirovina po više različitih zakonskih osnova i to za 665 milijuna KM. Povećano je izdvajanje Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata za isplate mirovina ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu do 22,2 milijuna KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 milijuna KM i veći je za 6,3 milijuna KM dok je za neratne invalide planirano 160 milijuna KM, odnosno 18 milijuna KM više u odnosu na 2022. godinu. Poticaj za poljoprivredu ove godine je povećan za 54 milijuna KM i sada iznosi 160 milijuna KM.

OGLAS
Oglasi
LM