viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.03.22 @ 15:25

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 29. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Na današnjem zasjedanju Predsjedništva HDZ-a BiH razgovaralo se o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Europi. Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje rusku invaziju i agresivno djelovanje prema Ukrajini i ukrajinskom narodu. Konačno okončavanje sukoba i uništavanje, osobito stradanje nedužnog civilnog stanovništva mora biti u fokusu političkih napora. 

Također, porast inflacije i sve veći životni troškovi koji pogađaju stanovništvo zahtijevaju konkretne mjere svih razina vlasti. Struka i politika moraju djelovati jedinstveno s prijedlozima o preciznim potezima koji će ublažiti novonastale poraste cijena u raznim segmentima života i potrebama svih stanovnika. Na sjednici Predsjedništva razgovaralo se i o svim novostima oko pregovaračkog procesa i izmjenama Izbornog zakona BiH. Stav HDZ-a BiH je jasan i koncizan – legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda na načelima sadržanim u političkom sporazumu o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru je temeljni okvir za konačan dogovor. U ovome trenutku formalno pravni uvjeti za održavanje Općih izbora ne postoje. Zaključci usvojeni na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora održanog 19. veljače predstavljaju jedinstvenu poruku legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda. Stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine počiva na jednakopravnom političkom subjektivitetu triju konstitutivnih naroda i njihovom legitimnom predstavljanju.

OGLAS

Na press konferenciji za medije predsjednik dr. Čović najavio je posjetu Bruxellesu i istaknuo je važnost razgovora s dužnosnicima EU.

OGLAS

„Za naš europski put trebalo je već odavno riješiti pitanje Izbornog zakona. Posljednjih deset dana bilo je mnoštvo razgovora, a oni slijede i u Bruxellesu, da konačno dobijemo mogućnost biranja legitimnih predstavnika i Opće izbore organiziramo u potpunom demokratskom ozračju. Imao sam razgovore i s gospodinom Palmerom i gospođom Eichorst, kao i gospodinom Sattlerom videoputem na ove važne teme. Dolazak gospodina Borrella u Sarajevo trebao bi okupiti predstavnike sva tri naroda gdje bismo donijeli jasne zaključke i otklonili političke nesporazume koji ne smiju dalje otežavati odnose i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, osobito zbog svih izazova koje danas imamo u Europi“, zaključio je predsjednik Čović.

Oglasi
LM