spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Helez: Vojnik Oružanih snaga BiH sada ima plaću kao asistent na fakultetu

- Oglasi -

Gost emisije Polis na TV Sarajevo bio je Zukan Helez, ministar obrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a. Govorio je prvenstveno o najvažnijim događanjima u Bosni i Hercegovini, o poplavama koje su zadesile Krajinu, o trenutnom stanju u Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini, kao i realizaciji planova na putu integracije u NATO savez.

- Oglasi -

Poplave u USŽ

Mnogo se ovih dana raspravljalo o iznosu sredstava koje je Vlada BiH izdvojila za saniranje štete prouzrokovane poplavama u Unsko-sanskoj županiji, nakon čega je Helez jasno istaknuo da se iz rezerve sredstava nije moglo izdvojiti više. “Mi smo danas imali sjednicu, iz rezerve smo izvukli maksimum koji smo mogli. Ja bih volio da možemo izdvojiti 20 milijuna, a ne 2 milijuna. Jednostavno, iz rezerve nismo mogli izvući više”, rekao je Helez na početku razgovora, prenosi Avaz. Dalje navodi kako su Oružane snage BiH, kao jedni od prvih subjekata koji bi izašli na teren kada je riječ o poplavama, u potpunosti spremni. Kaže kako je narod Bosne i Hercegovine human, te da nema sumnje da će se prikupiti velika svota novca. Međutim, izražava i svoju zabrinutost jer ponekad novac ne dođe u ruke onih kojima je zaista potreban.

- Oglasi -

Zoran Tegeltija je imenovan za direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, čemu se u skorijoj prošlosti protivio SDP. Kao potpredsjednik SDP-a, Helez je u Polisu odmah rekao kako je njegov udio u odlučivanju i dogovaranju mali, jer mu je fokus na aktivnostima koje obavlja kao ministar obrane. “Potpuno sam isključen iz SDP-a u procesu dogovaranja, radim posao koji je veoma zahtjevan, za cilj mi je napraviti pomak u ministarstvu obrane. Ja samo podignem ruku u Vijeću ministara. Ništa mi nije rečeno”.

BiH država svih njenih naroda

Bez obzira na to, Helez kaže da je BiH država svih njenih naroda, te da nije važno tko obavlja određenu funkciju, dokle god je obavlja kvalitetno. “Moje je da gledam tko ima reference, a ukoliko Tegeltija ne bude radio kako treba, smijenit ćemo ga”, kaže Helez. Donedavno je u BiH bilo aktualno i pitanje državne imovine, popraćeno Dodikovim prijetnjama secesijom. Helez na to kaže sljedeće: “Što se tiče državne imovine, ona se ne zove entitetska, ona je državna i to i Dodik zna. Ne želim uopće da se raspravljam s Dodikom, ali kao ministar obrane poručujem svakom tko god pokuša da odcijepi bilo koji dio Bosne i Hercegovine, naići će na žestok odgovor države. Ovo nije 1992., mi znamo kako se to radi. Mi smo ovdje i jedan od zadataka Oružanih snaga, prema Ustavu, jeste da štite suverenitet Bosne i Hercegovine”. Govoreći o samim Oružanim snagama, Helez je spomenuo i činjenicu da je od njegovog dolaska na poziciju ministra obrane, došlo do povećanja plaće u OSBiH, te da sada vojnik Oružanih snaga ima plaću kao asistent na fakultetu. Također, povećan je i proračun OSBiH i to na 90 milijuna KM. Njegov rad kao ministra obrane će svakako biti i NATO integracije. “Danas je većini država cilj ući u NATO. Dobro bi bilo da cijeli Zapadni Balkan uđe u NATO. BiH je zemlja koja je pod posebnom prismotrom, međutim naš ulazak ovisi od 30 država, zato nama treba lobiranje. Moje aktivnosti su 40 posto vani, a ostatak unutar BiH. U narednih nekoliko dana će se dogoditi neke stvari koje će zaštiti Bosnu i Hercegovinu. Neka se građani ne brinu, sve smo sigurniji u smislu stabilnosti”, poručio je Helez.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.