viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.04.23 @ 21:28

Hrvatski narodni sabor BiH pozdravio je izglasavanje nove Vlade Federacije BiH nakon više godina njenog rada u tehničkom mandatu i prvostupanjske presude bivšem predsjedniku Vlade. “Od nove izvršne vlasti očekujemo ubrzanje usvajanja socio-ekonomskih reformi koje su ključne za nastavak europskoga puta naše zemlje, uključujući početak pregovora za članstvo u EU”, priopćeno je u petak iz HNS-a BiH.

Dodaje se kako Hrvatski narodni sabor BiH žali zbog nametanja odluke Visokoga predstavnika od 27. travnja i što je do formiranja Vlade Federacije BiH došlo tek nakon donošenja odluke. “Djelovanje Visokoga predstavnika i međunarodne zajednice je rezultat radikalnoga bošnjačkog višegodišnjeg političkog opstruiranja razgovora, pregovaranja u lošoj namjeri i sustavnoga kršenja potpisanih političkih dogovora s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima”, navodi se. Još se napominje kako Hrvatski narodni sabor BiH očekuje od svih stranaka u vlasti na razini BiH i Federacije BiH žuran početak razgovora o usvajanju ograničenih izmjena Ustava BiH i izmjenama izbornoga zakonodavstva.

OGLAS

“Izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu s odlukom Ustavnoga suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ te uklanjanje svih oblika diskriminacije sukladno presudama Europskoga suda za ljudska prava su žuran prioritet bez kojega neće biti napretka ni Federacije ni BiH”, napisali su u priopćenju. Hrvatski narodni sabor BiH još jednom je izrazio najstrožu osudu zbog, kako su naveli, “višegodišnjega promoviranja radikalnih bošnjačkih destruktivnih politika u medijima i javnosti”. “Takve aktivnosti su dovele do netrpeljivosti i netolerancije prema hrvatskome konstitutivnom narodu u cjelini, što se moglo čuti i prilikom današnjega prosvjeda ispred Parlamenta Federacije BiH, gdje su se uzvikivale neprimjerene poruke i pokliči upereni protiv Hrvata i drugih nacionalnih i vjerskih skupina u BiH”, dodaje se. Na kraju je naglašeno kako Hrvatski narodni sabor BiH očekuje izgradnju atmosfere međusobnoga uvažavanja različitosti, tolerancije, slobodnoga izražavanja i uzajamnoga poštovanja, u skladu s najvišim europskim i demokratskim standardima, bez obzira na nacionalne, etničke i vjerske različitosti te će u svome radu, kako su priopćili iz HNS-a BiH, nastaviti biti nositelj euroatlantskih vrijednosti.

OGLAS
Oglasi
LM