viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.10.22 @ 08:44

Dok se zbrajaju rezultati općih izbora održanih protekle nedjelje u BiH, mnogi su vrlo vjerojatno mnogo ranije, ne zbrajajući previše, osmislili izbornu prijevaru kojom bi vrlo lako mogli zauzeti poziciju koja im ne pripada, koristeći nedostatke u Izbornom zakonu BiH. Po uzoru na oca Edima Fejzića, koji je u više navrata, izjašnjavajući se kao Hrvat, delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Bosansko-podrinjske županije, u čijem su sjedištu Goraždu Hrvata popisana ukupno 24, u Klub Hrvata mogla bi zasjesti njegova kći Berina Fejzić. Berina, koja je prošle godine zaposlena u Ministarstvo unutarnjih poslova BPŽ-a, pod sumnjom da je u zapošljavanju ključnu ulogu odigrao njezin otac Edim, osvojila je najviše glasova na listi Bosanske narodne stranke (BNS).

Berina Fejzić, prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, na temelju obrađenih podataka sa svih 36 biračkih mjesta, osvojila je 310 glasova na listi BNS-a, 33 glasa više u odnosu na drugoplasiranog Armina Mandžu. Njezina pak stranka BNS osvojila je 4,67 posto glasova te je jedna od 13 stranaka koje će, sudeći prema izjavama političkih čelnika ove županije, imati zastupnike u Skupštini BPŽ-a. Mandate u Skupštini ove županije, čije je sjedište u Goraždu, osvojili su SDA, NiP, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, NES, Nezavisna građanska lista, Bosanska narodna stranka (BNS), Bosanskohercegovački demokrati – Džebrail Bajramović, Liberalna stranka, Željko Komšić – Za građansku državu DF/GS, kao i SBB. Pravo glasa u BPŽ-u imalo je 22.770 birača, a u izbornoj utrci sudjelovalo je 437 kandidata iz 19 političkih stranaka.

OGLAS

Uđe li Berina Fejzić u Skupštinu BPŽ-a, a potom je, ako se poput oca izjasni Hrvaticom, delegiraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, izborne prijevare u BiH dobit će novo lice i ujedno će se prenijeti s oca na kćer. Edim Fejzić više je puta, nakon što se izjasnio kao Hrvat, delegiran u Dom naroda, gdje je bio izaslanik u Klubu Hrvata iako legitimitet hrvatskog biračkog tijela teoretski, kao ni u praksi, s glasovima svih 24 goraždanskih Hrvata ne može imati. Da mu je bilo kakav legitimitet upitan, postalo je jasno nakon prošlogodišnjih snimki o kupnji glasova te je Fejzić zbog kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača iz Kaznenog zakona FBiH nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od tisuću maraka, kao i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

OGLAS
Oglasi
LM