spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ILIJA CVITANOVIĆ: Herceg Bosna je živa, bila je živa i živjeti će u srcima hrvatskog čovjeka u BiH

- Oglasi -

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović dao je izjavu za medije povodom 30. obljetnice utemeljenja HrvatskeRepublike Herce-Bosne, koju prenosimo u cijelosti:

- Oglasi -

“Danas, kada se prisjećamo tih prijelomnih trenutaka u našoj nedavnoj prošlosti i kada obilježavamo 30. obljetnicu utemeljenja HR-HB, uvijek moramo naglasiti povijesni značaj donošenja odluke o organiziranju HR-HB. Hrvati su kao državotvorni narod uvijek težili iznalaženju mirnih rješenja za rješavanjem krize u bivšoj državi ali su znali nači odgovor i onda kada su bili suočeni s ratom i neposrednom ratnom opasnošću.

Donošenjem odluke o uspostavi HR-HB u uvjetima potpune paralize središnjih institucija u Sarajevu te nemoći političkog Sarajeva da odgovori neposrednoj ratnoj opasnosti u BiH, organiziranje hrvatskog naroda u BiH bila je jedina logična opcija. Herceg Bosna je pružila politički, pravni ali i vojno-obrambeni okvir kojim je osigurala opstojnost hrvatskog naroda u BiH.

- Oglasi -

Danas je moguće samo pretpostavljati kakva bi sudbina hrvatskog naroda u BiH bila bez organiziranja vlastitih struktura kroz institucije HR-HB. Iako su Hrvati u BiH doživjeli golema stradanja, osobito Hrvati u Srednjoj Bosni i Posavini, tamo gdje su bili organizirani kroz institucije HR-HB tamo su i opstali kao politički narod. Pred nama, izabranim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH je zadaća osigurati uvjete za transformaciju BiH kao države tri ravnopravna naroda u kojoj će se hrvatski narod osjećati ravnopravno i u kojoj neće biti neprestano ponižen i majoriziran te u nemogućnosti birati svoje političke predstavnike.

Upravo zbog toga većina Hrvata Herceg Bosnu i doživljava kao izraz povijesnih težnji za istinskom ravnopravnošću i stvarnom konstitutivnošću u BiH. Svjesni vrijednosti koje su institucije Herceg Bosne nosile sa sobom možemo reči kako je ta politička ideja živa, bila je živa i živjeti će u srcima hrvatskog naroda u BiH”, navodi Cvitanović, koji je i izaslanik u državnom Domu naroda.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.