viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.01.23 @ 08:32

Novi saziv Vijeća ministara BiH službeno je poznat. U tijeku su provjere kandidata, nakon čega će oni i zvanično biti potvrđeni u parlamentarnoj proceduri. U novom sazivu ostaju neki stari ministri, a novi su uglavnom dobro poznate političke osobe.

OGLAS

Ono što je javnosti manje poznato jesu njihovi imovinski kartoni. Među njima je i jedan milijunaš. Napomena, ovo su službeni podaci iz CIN-ove baze. Stvarne podatke znaju samo oni.

Oglas

Ministre će sa pozicije predsjedateljice Vijeća ministara BiH u naredne četiri godine predvoditi Borjana Krišto. Njen imovinski karton iz 2014. godine pokazuje ušteđevinu od 75 tisuća maraka. U vlasništvu ima obiteljsku kuću i jedno vozilo. Njen suprug Branko prijavio je ušteđevinu od oko 150 tisuća maraka.

Prvi po vrijednosti imovine političar je koji dolazi iz RS-a, Sevlid Hurtić iz Doboja bit će ministar za ljudska prava i zbjeglice. I među ostalim ministrima i najbogatiji. U imovinski karton prijavio je da posjeduje imovinu procijenjene vrijednosti čak 13,3 milijuna maraka. U toj imovini su višemilijunski stanovi, zemljišta, poslovni prostori, garaže. A tijekom 2020. godine prijavio je blizu 700 tisuća maraka prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po vrijednosti imovine od političara iz RS idući na listi je Nenad Nešić. On je prije četiri godine dio imovine prešutio. A prema podacima koji su službeni, Nešićeva imovina vrijedna je 680.000 maraka, od čega stanovi u BiH i Crnoj Gori koštaju pola milijuna maraka. Vrijednost imovine zavedene po imenom Nešićeve supruge iznosi oko 330 tisuća maraka.

Novo-staro lice koje dolazi iz RS je Zoran Tegeltija. On će u naredne četiri godine biti ministar financija i trezora. Prije četiri godine Tegeltija je u kartonu naveo imovinu vrijednu 236.400 maraka, a njegova supruga imovinu vrijednu 211 tisuća.

Staša Košarac ostaje u istom ministarstvu i u narednom mandatu, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Prije četiri godine on je u imovinskom kartonu prijavio imovinu vrijednu 226.000 maraka.

Ministri iz Fedracije koji će u naredne četiri godine biti u Vijeću ministara BiH uglavnom su na ovom nivou vlasti nova imena, ali politički dugi niz godina poznata lica.

Elmedin Konaković, koji će biti na čelu Ministarstva vanjskih poslova, prema imovinskom kartonu, službeno nije vlasnik nekretnina. Njegova ušteđevina iznosi 60.000 maraka. Ako je suditi prema dostupnim informacijama, njegova supruga raspolaže sa 13 nekretnina, koje je naslijedila. Njihova ukupna vrijednost je oko 3 milijuna maraka.

Ministar obrane Zukan Helez također je dobro znano lice. Ukupna vrijednost njegove imovine, prema dostupnim podacima, iznosi 260 tisuća. U nju su uračunati stan, kuća, zemljište, poslovni prostor i vozilo.

Budući ministar prometa i komunikacija bit će aktuelni premijer Sarajevske županije Edin Forto. Ukupna vrijednost njegove prijavljene nepokretne imovine iznosi 837 tisuća. U to su uračunati stan i zemljište. Forto posjeduje i dionice u nekoliko kompanija.

Davor Bunoza, novi ministar pravde, diplomirani je pravnik koji radi kao odvjetnik u Mostaru. Njegov imovinski karton još nije dostupan, kao ni njegove stranačke kolegice Dubravke Bošnjak, koja će biti nova ministrica civilnih poslova. O Dubravki Bošnjak dopstupna je informacija iz biografije da je po struci doktorica ekonomskih nauka i dosadašnja zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, piše FTV.

Dakle, budući ministri novca imaju. A imaju li sluha za potrebne reforme koji će ovu zemlju gurati prema Europskoj uniji, a time i građane u bar malo bolji životni standard – znat će se uskoro. Jer dosadašnja praksa ukazuje na to da kakva budu prva 3 radna mjeseca – takav bude i cijeli mandat.

Oglasi
LM