spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Ivo Komšić optužio bošnjačke nacionaliste za getoiziranje: Nije mi jasno zašto su se upalili!?

- Oglasi -
- Oglasi -

“Andrej Plenković kreira histeriju protiv Christiana Schmidta, nije mi jasno zašto su se Bošnjaci upalili”, pita se u Pressingu sociolog i filozof Ivo Komšić – bivši član Predsjedništva R BiH. Njegova je teza da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora za nekoliko mjeseci biti najveći protivnici Schmidtovih odluka, koje, tvrdi, pogoduju multietničkim strankama.

Komšić je u Pressingu optužio bošnjačke nacionaliste za stvaranje uvjeta za kreaciju bošnjačkog geta, a ne Christiana Schmidta, koji je, podsjetimo, u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, koje su mnogi ocijenili udarom na građansku BiH.

- Oglasi -

“Europski parlament ima 705 zastupnika. Bundestag ih ima 736, devet ih je potpisalo, od čega je šest Nijemaca. Nizozemski parlament ima 150 zastupnika, potpisalo ih je šest. Kome je stalo manipulirati odnosom Europe prema OHR-u”, pita se Komšić u Pressingu.

- Oglasi -

Ponovo se vraća na multietničke stranke, kojima, kako je rekao, pojedine uredbe mogu i pogodovati, ističući da je problem često i u njima. Kako kaže – drže se i kampanje vode u većinski bošnjačkim sredinama, zanemarujući ostale, dok istovremeno ubjeđuju kako Schmidtove odluke ne pogoduju SDA i HDZ – nego brojevma.

“Stranke HNS-a će za nekoliko mjeseci biti najveći protivnici Schmidtovih odluka”

Tenzije kojima svjedočimo, tvrdi, ne mogu dovesti do sukoba među narodima u kojima ne vidi problem – njih, kaže, u slučaju u kojem smo govorili plasira Čović i hrvatski državni vrh.

“Bošnjački nacionalizam ne može zahvatiti Bošnjake kao narod. Oni su pretrpjeli genocid, dali su strašne žrtve za ovu državu – na njih se nacionalizam ne prima tako lako. On ostaje u uskim krugovima, a Bošnjaci to neće – kod njih nema mržnje iako znam šta su pretrpjeli u ratu. Čović sa svojim zahtjevima ovdje sije mržnju godinama, i Milanović to radi odozgo”, naveo je.

Plenković je, dodaje, lukaviji. Ipak, nije mu se isplatilo, jer u Schmidtovim odlukama vidi težak poraz za Plenkovića.

“Schmidt ništa nije uvažio što je Plenković tražio. On je doživio diplomatski krah u Hrvatskoj. Vanjska politika mu je bila usmjerena ka kreiranju HDZ-ove jedinice (trećeg entiteta) u BiH – no, nije uspio. Kod Merkel je prolazio, sada ne može. Da je on uticao na Schmidtove odule, mi bismo ovdje imali etničku izbornu jedinicu. On je nezadovoljan Schmidtovom odlukom”, podcrtao je Komšić.

Za nekoliko mjeseci će, ubjeđuje nas Komšić, stranke HNS-a će biti najveći protivnici Schmidtovih odluka.

Stoga, Komšićev je zaključak je kako Plenković sada ‘potpaljuje’ Bošnjake i kreira histeriju protiv Schmidta – često i sa saborske govornice. Govoreći o srednjoj Bosni istaknuo je kako se radi i kralježnici BiH i stupu opstanka BiH ističući važnost da je broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda iz Županije Središnja Bosna povećan s tri na četiri.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.