spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Izetbegović iz Travnika: “Kada SDA nije bila u vlasti bila je teška kriza i zastoj”

- Oglasi -
- Oglasi -

U Travniku je održan skup Stranke demokratske akcije, na kojem se pred nekoliko tisuća nazočnih obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Izetbegović je ukazao na činjenicu da se predizborna kampanja bliži kraju, istaknuvši veliki odziv naroda i energiju na skupovima SDA. “Nemojte se opustiti zbog ove dobre atmosfere. Potrebna nam je velika pobjeda, a za nju su potrebni i glasovi onih koji se još nisu opredijelili. Zato ću vas sve večeras pozvati na jedan dodatni napor. U naredna dva dana razgovarajte sa vašim prijateljima, susjedima i rodbinom. Pomozite onima koji se dvoume oko izlaska na izbore, ili oko izbora političke opcije koju će podržati. To je taj dodatni napor koji će nas odvesti do velike pobjede SDA”, kazao je Izetbegović, priopćeno je iz SDA.

Sve nazočne je pozvao da pitaju svoje bližnje sjećaju li se vremena kada SDA nije bila dio vlasti, kada je biračima mnogo toga obećano, a zatim skoro ništa od toga nije urađeno. “Dogodilo se dva puta, 2000. i 2010, i oba puta se završilo teškom krizom i zastojem. Jako je to loše izgledalo. BiH je zaustavljena, počela je da zaostaje, a oni koji su glasovali za Alijansu su se pokajali. Prije osam godina, 2014. godine, se završilo pobunama i paljevinama diljem FBiH. Niko ne može završiti posao koji smo mi započeli, osim nas”, podsjetio je Izetbegović. Zatim je pozvao nazočne da pitaju svoje poznanike znaju li što i kako rade vlade u kojima nema kadrova SDA. “Znaju li za skrivanje višemilijunskih ugovora i trošenje više stotina milijuna KM zaobilazeći Zakon o javnim nabavkama? Znaju li koje stranačke firme su dobijale novac poreznih obveznika i zašto mnogi značajni projekti nisu završeni? Pitajte ih šta misle o priči o navodnoj borbi protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja, a istovremenom masovnom zapošljavanju stranačkih kadrova, članova njihovih obitelji i prijatelja”, izjavio je Izetbegović. Izetbegović je kazao nazočnima da upozore sve koje poznaju da su bosanskohercegovački patrioti izloženi specijalnom ratu koji se desetljećima vodi protiv njih i koji je u posljednjim godinama inteziviran. “Svakodnevne neistine, laži i podmetanja u javnom prostoru su dio tog specijalnog rata”, upozorio je Izetbegović. Upozorio je Izetbegović i na opasnost od podjela među Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama, što je rezultiralo pojavom velikog broja stranaka i slabljenjem političke snage. Sve ono što je obranjeno i postignuto u najtežim vremenima, dodao je Izetbegović, se pokušava ugroziti i sve će to biti neophodno ponovo braniti. “Od suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, naše vjere, kulture, jezika i svega onoga što čini naš identitet. Sve ćemo morati ponovo braniti”, kazao je predsjednik SDA.

- Oglasi -

Podsjetio je Izetbegović da u protekla tri desetljeća nije bio nijedan problem sa kojim se država BiH i njen narod suočio, a da ga SDA nije riješila. Istaknuo je da je SDA uvijek bila partner prijateljima iz međunarodne zajednice u provedbi svih reformi koje su jačale institucije države BiH i donosile napredak građanima, ali da SDA nikada nije bila i neće biti ničiji poslušnik. “Mi ne odgovaramo niti jednoj stranoj ambasadi već isključivo našem narodu. I nikada nećemo pristati na rješenja koja su na štetu države BiH”, poručio je Izetbegović. Izetbegović je naglasio da su naredni Opći izbori najvažniji od okončanja agresije na BiH, te da se nalazimo na historijskoj raksrsnici između najteže postratne krize i najvećeg ekonomskog zamaha. “Stvoreni su svi uvjeti da krenemo u najveći napredak, u masovnu izgradnju saobraćajne i energetske infrastrukture, uprovedbu najvažnijih reformi, u suštinsku borbu protiv korupcije i kriminala, te u popravljanje životnog standarda”, kazao je Izetbegović. Pozvao je Izetbegović sve građane da podrže stranku koja ima jasnu ideologiju, precizan program i viziju, neupitne reference i stručne, dokazane i sposobne kadrove koji su u stanju odgovoriti svakom zadatku. “Ima jedna stranka koja poštuje sve što znači BiH. Ne samo bošnjački narod već sve njene građane, njenu cijelu povijest i sve ono što čini BiH. Jedino je SDA dovoljno snažna da postane gravitacijsko polje koje će okupljati sve one koji vole BiH. Tražite od vaših prijatelja, poznanika i obitelji da obavezno izađu na izbore. Svatko od nas ima pravo na jedan glas koji može biti presudan. Tražite od svakog od njih da podrže SDA. Potrebno nam je 350.000 glasova za najveći zamah u povijesti”, izjavio je Izetbegović. Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA KSB Asim Mekić, nositelj liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH Refik Lendo, nositeljica liste za Parlament FBiH Melika Mahmutbegović i nositelj liste za Sabor KSB Tahir Lendo.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.