viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.04.23 @ 14:49

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u ponedjeljak kako će se u slučaju nametanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojom bi se deblokirao proces uspostave vlade Federacije BiH, samo pogoršati stanje u zemlji i prouzročiti kriza čiji se ishod ne može predvidjeti.

OGLAS

Izetbegović je ovo kazao nakon što se pojavio u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, u kojoj je potpredsjednik Federacije Refik Lendo (SDA) organizirao sastanak s čelnicima najvećih parlamentarnih stranaka uz obrazloženje kako SDA želi ponuditi rješenje za deblokadu uspostave izvršne vlasti.

Oglas

Poziv na taj sastanak odbili su čelnici HDZ BiH i SDP-a Dragan Čović i Nermin Nikšić, a pojavio se samo Izetbegović koji pred novinarima nije skrivao ljutnju jer više nitko ne želi slušati njegove prijedloge.

Ponovno je tvrdio kako je SDA zapravo pobijedila na izborima u listopadu 2022. pa je nezaobilazna pri uspostavi nove entitetske vlade, oštro prozivajući HDZ BiH jer ne želi s njim koalirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je optužio da je krivac za “udruženi zločinački pothvat” tijekom rata, uz ocjenu kako ta stranka nema pravo ignorirati legitimne predstavnike Bošnjaka, a smatra da su to upravo osobe iz SDA.

HDZ i blok bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om nakon prošlogodišnjih izbora dogovorili su koaliciju kako bi izbacili SDA iz vlasti, no Izetbegovićeva stranka koristi sve mehanizme kako bi to spriječila pa je njihov predstavnik Lendo uskratio potpis na odluku o imenovanju nove entitetske vlade.

Sada se očekuje da problem riješi Schmidt nametanjem odluke kojom bi se “zaobišlo” Lendu, a to bi trebalo uslijediti do kraja travnja.

Izetbegović je u ponedjeljak ustvrdio kako ni to neće dovesti do rješenja jer su iz Stranke za BiH (SBiH) i Narodnog europskog saveza (NES), stranaka koje su dio bloka predvođenog SDP-om, ranije najavili kako neće biti u vladi koja je rezultat nametnutih odluka.

Za Schmidta tvrdi da sve radi isključivo u interesu HDZ-a, ali i Hrvatske, a kao dokaz Izetbegović nudi nametanje izmjena izbornog zakona prošle godine.

“Prošli put se (Schmidt) konzultirao sa Zagrebom i gospodinom Plenkovićem, a sa nama se nije konzultirao. Promijenio je izborna pravila kada su se izbori završavali. Ako bi sada promijenio pravila to bi bio civilizacijski presedan koji ne bi trebalo dopustiti”, kazao je Izetbegović pozvavši Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) da spriječi Schmidtovo reagiranje.

Najavio je i kako će se tim rješenjima, budu li ipak nametnuta, SDA usprotiviti, a komentirajući mogućnost da to proizvede nove krize kazao je kako cijena obrane načela nikada nije previsoka.

Lendo je pak ustvrdio kako se “neće dobro završiti” nametne li Schmidt neke nove odluke. 

Oglasi
LM