viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.09.22 @ 08:25

Na Gradskom bulevaru “Nesib Malkić” u Živinicama održan je skup Stranke demokratske akcije kojim je započeta kampanja za predstojeće Opće izbore. Pred oko 15.000 posjetitelja obratio se predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, poručivši da SDA, “s Božjom pomoći i uz podršku naroda, ide u još jednu pobjedu”, priopćeno je iz te stranke. ”Neka ih je 11, neka ih je 111 i neka ih je 10011. Jedan pobjeđuje. I dok god pobjeđuje SDA, pobjeđivat će i BiH. Jer mi smo čuvari domovine”, kazao je Izetbegović. Istaknuo je da, kada god je SDA izgubila lidersku poziciju, BiH je imala ozbiljan problem – stagnaciju, zaostajanje, slabljenje države, trgovine na račun države. ”Narod je drugima dao povjerenje dva puta u protekle 32 godine, 2000. i 2010, i oba puta se pokajao, i na kraju pobunio. Drugi mandat se završio sukobima sa policijom i paljevinama zbog bahate SDP-ove vlasti. Ne smijemo dozvoliti nove eksperimente jer sasvim je jasno i brojčano dokazivo da ne postoji alternativa sposobna da zamijeni SDA”, izjavio je Izetbegović. Podsjetio je Izetbegović na pređeni put u protekla tri desetljeća, od uvođenja demokracije, stjecanja nezavisnosti BiH, njene obrane, postizanja ravnopravnosti Bošnjaka, afirmacije njihove kulture, identiteta, digniteta, vjere i imena, ali i na postdaytonske reforme, ekonomski oporavak i izgradnju zemlje. ”Bilo je kriza, blokada, prijetnji, ali SDA je svaki problem znala riješiti. Ne postoji ništa što je ovu zemlju i ovaj narod pogodilo, a da SDA nije našla način da ih odbrani i zaštiti”, poručio je Izetbegović. Posebno je izdvojio posljednji mandat, u kojem je, unatoč blokadama, pandemiji i migrantskoj krizi, Vlada FBiH predvođena Fadilom Novalićem ostvarila značajne ekonomske rezultate. U tom kontekstu je podsjetio na posljednju izjavu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija prestigla BiH u visini plaća. ”Srbija koja ima nacionalni konsenzus, koja nije imala ratna razaranja, koja ima normalan, a ne dejtonski Ustav i ustroj, trudi se da sustigne BiH. A nije je sustigla! FBiH, koja vuče zemlju u svemu bitnome, još uvijek ima viša prosječna primanja od Srbije. Usporava nas RS i Dodikova politika konflikta koja tjera investitore. FBiH je po glavi stanovnika duplo manje zadužena od entiteta RS, a tri puta manje od Srbije”, podsjetio je Izetbegović.

OGLAS

Srbija koja ima nacionalni konsenzus, koja nije imala ratna razaranja, koja ima normalan, a ne dejtonski Ustav i ustroj, trudi se da sustigne BiH. A nije je sustigla! FBiH, koja vuče zemlju u svemu bitnome, još uvijek ima viša prosječna primanja od Srbije. Usporava nas RS i Dodikova politika konflikta koja tjera investitore. FBiH je po glavi stanovnika duplo manje zadužena od entiteta RS, a tri puta manje od Srbije”, podsjetio je Izetbegović. A napredak BiH, dodao je, tek slijedi, naročito nakon sklanjanja utega blokada i kriza koje su opterećivale razvoj u proteklom periodu. Govoreći o obećanjima, Izetbegović je izdvojio dvije stvari. ”Ako zadržimo stabilnost u zemlji, povećat ćemo plaće i mirovine za 50 posto u nastupajućem mandatu. U tom roku ćemo osigurati sva potrebna sredstva i završiti veliki dio autoputa Tuzla – Brčko – Orašje. Šleperi iz Tuzle i ostalih gradova u TK će ići duplo brže ka destinacijama u zemljama EU. Brže i komfornije”, izjavio je Izetbegović. Kada su u pitanju odnosi sa susjednim zemljama, Izetbegović je izjavio da je vrijeme da se oni prestanu miješati u unutarnja pitanja BiH, ali i da se riješe međusobna otvorena pitanja poput imovine BiH, korištenja hidropotencijala, markiranja granica. ”Nema promjene granica, nema teritorijalne reorganizacije, nema ”srpskog sveta”. Ima BiH i bit će je”, poručio je Izetbegović. Bošnjake se, dodao je, pokušava staviti u defanzivu, ušutkati, podijeliti i međusobno sukobiti, a to se, kazao je Izetbegović, neće dozvoliti. ”Ispravili smo kičmu bošnjačkog naroda pod najtežim teretom. I ona će ostati uspravna i čvrsta. Sigurno”, izjavio je Izetbegović. Predsjednik SDA je istaknuo da Bošnjaci i bosanski patrioti moraju biti svjesni specijalnog rata i djelovanja stranih službi koje, kako je kazao, ubacuju kost podjela. ”Udruživanje ”trojki”, ”šestorki” i ”jedanaestorki” protiv najjače patriotske bosanskohercegovačke i stožerne bošnjačke političke snage ne može donijeti ništa dobro BiH i Bošnjacima. I neće uspjeti jer narod zna. Jer narod traži jedinstvo. Jer narod zna da je u jedinstvu snaga”, kazao je Izetbegović. Dodao je da ne smije borba za vlast biti važnija od borbe za narod i državu, te da ne smije mržnja protiv SDA biti jača od ljubavi prema BiH. ”Nakon izbora ćemo pozvati sve koji tvrde da vole ovu zemlju da stanu sa nama u jedinstven probosanski front koji će odrediti sve strateške interese, stavove i crvene linije kada je u pitanju budućnost BiH. Ali prije toga ćemo ih pobijediti. Jer mora se definirati jasno liderstvo”, poručio je Izetbegović.

Oglas

Podsjetio je zatim na blokade SNSD-a u proteklom mandatu i nasrtaje na ustavnopravni poredak BiH. ”Prijetili su da će zaustaviti NATO put. Mi smo ga nastavili. Pokušali su oteti državnu imovinu. Mi smo je sačuvali. Htjeli su oteti državne nadležnosti. Mi smo ih zaustavili. Negirali su genocid. Bili smo uporni dok nismo dobili Inzkovu odluku koja im je to zabranila. Pridruživao im se i HDZ. Zajedno su pokušavali razvlastiti Ustavni sud. Obranili smo ga. Imali su svoje ljude u vrhu pravosuđa koji su im služili. Pomogli smo da budu smijenjeni. Smijenili smo ih. Imali su kontrolu nad SIP-om. Oduzeli smo im je. Nazivali su institucije i ulice po ratnim zločincima. Na kraju su morali skinuti ploče sa njihovim imenima”, izjavio je Izetbegović. Krajnje je vrijeme, poručio je Izetbegović, da se prestane sa sebičnim i neproduktivnim politikama i da se počnu poštivati Ustav i zakoni BiH. ”Mi nudimo ruku pomirenja, spremnost da već 2. listopada stabiliziramo prilike u zemlji i da je snažno pokrenemo na njenom reformskom putu, na putu obnove i prosperiteta. U roku od nekoliko godina možemo sustići sve što je propušteno. Ruka najjače bh. stranke je pružena svima. Pozivamo na mir, saradnju, razum, korektnost, poštivanje Ustava i zakona, međusobno poštovanje. Pomozimo našim narodima, svim građanima BiH. Omogućimo im smiraj nakon svega što su prošli. Ruka pomirenja i saradnje je pružena svima. Oni koji je odbiju, neka znaju da mi nemamo alternativnu domovinu i da nećemo prihvatiti ništa što je destabilizira i dovodi u pitanje. Nećemo napraviti nijedan korak, nijednu promjenu koja pojačava podjele među narodima i među ljudima”, poručio je Izetbegović. Prisutnima na skupu također su se obratili nositelj liste Pokreta za državu za PSBiH Edin Ramić, nositelj liste SDA za PSBiH Denijal Tulumović, kandidat za predsjednika entiteta RS Senad Bratić, nositelj liste za PFBiH Mirsad Zaimović, te nositeljice listi SDA za skupštine BPK i HNK, Aida Obuća i Irma Memidžan, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Oglasi
LM