spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Izetbegović: Svi trebaju prihvatiti odnos snaga preko 50 % za Bošnjake, Dodika i Čovića treba svesti “na mjeru”

- Oglasi -

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, govorio je u velikom intervju u emisiji “Sedmica” Radija BiH o političkim procesima u zemlji, formiranju vlasti i potencijalnim koalicijama za Federaciju BiH, te otkrio zašto smatra da može doći i do prekompozicije na državnoj razini. 

“Pokušaj da se SDA i DF strpa u bošnjačku kvotu, a u pitanju je probosanski blok”

Govoreći o državnoj vlasti koju su formirani predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i Osmorke, Izetbegović je kazao kako “ništa nije završeno. “Ovo što se radi je pokušaj da se stoji na jednoj nozi, da se izbjegnu dvije snažne, patriotske stranke, jedno patriotsko jezgro SDA i DF, a da se ide sa Čovićem i Dodikom na način da im se daju dvije trećine vlasti, mada probosanski blok čini 60 posto ruku i 60 posto glasača podržava probosanske politike, a onda da se kompletan taj probosanski blok iz kojeg ste odstranili patriotsko jezgro, SDA i DF, da tako kažem, strpa u bošnjačku kvotu. U tom probosanskom bloku ima i Srba i Hrvata”, rekao je Izetbegović.  Trebalo, dodaje,  je napraviti prodor na teritorije koje kontroliraju HDZ i SNSD. “I u institucijama državnim je trebalo napraviti taj prodor, ne dopustiti im ova kliješta od dvije trećine. Oni su to uradili, nažalost, iz “Trojke”. Srbe i Hrvate, koji su u probosanskom bloku, oni će sada zadovoljiti iz te trećine bošnjačke”, kaže Izetbegović i dodaje kako je na sceni redukcija u borni za vlast po jugoslavenskom principu. 

“Bošnjacima pripada preko pedeset posto pozicija” 

“Po nekom jugoslovenskom principu će dalje da dijele bošnjačku trećinu umjesto da naprave prodor preko pedeset posto pozicija”, dodao je. “U šahu, znate, ne možete se s trećinom figura nositi protiv nekoga ko ima dvije trećine figura. Oni su to namjerno ovaj put uradili zadovoljavajući se jednom trećinom i onda dijeleći to, kao što rekoh, po nekom jugoslovenskom principu unutar bošnjačke kvote dalje sa Srbima i Hrvatima”, rekao je.  Izetbegović je istaknuo kako se „nalazimo u procesu sazrijevanja odnosno shvaćanja realnosti“, te se upitao „zašto neke stranke, koje su bile snažna protiv sprege Dodik-Čović sad pristaju s njima ići u koaliciju, i ne samo to nego im čine uslugu. 

“Što ćemo s ljudima koji žele građansku državu?” 

“Idu u koaliciju, ne samo da pristaju, nego im čine usluge? SDP je isporučio četvrtu ruku u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dodiku. Zašto se to radi na takav način? Pa, zato što su oni činjenica. Možemo se mi u politici voljeti ili ne voljeti, ali činjenica je da srpski glasači, srpski narod, imaju svoje predstavnike u Bosni i Hercegovini, kao i hrvatski, da u Bosni i Hercegovini žive i ljevičari, ljudi koji žele građansku državu i oni koji ne žele građansku državu i svi bitni akteri, svi bitni faktori moraju učestvovati u formiranju vlasti“, rekao je Izetbegović i dodao kako nije moguće formirati vlast na razini Federacije BiH bez SDA.

“Koalicija SDA, SDP i HDZ BiH na razini Federacije”

SDA, SDP i HDZ BiH su, prema Izetbegović, tronožac oko kojeg bi se trebale okupiti druge, male stranke. “SDP ide sa trojkom, koja je na momente otišla na jedanaestorku, na osmorku, pa se reducirala. To je ipak jedna trojka. Mi, SDA, smo u nekoj neslužbenoj koaliciji, očigledno, sa Demokratskom frontom i mi kanimo, naravno, s našim partnerima ulaziti i formirati vlast. Ali okosnica su ipak SDA, SDP i HDZ jer imaju te kontrolne pozicije u Domu naroda. Što se tiče prikupljanja potpisa za Zastupnički dom, to je više jedan psihološko-politički momenat jer se želi dokazati da se, eto, ima i u Zastupničkom domu većinu. I što s tim? Evo, nek’ skupe 70 ruku, šta će s tim? Dakle, uzalud mi u SDA govorimo da smo pobjednička stranka, da smo svuda pobjednička stranka, ako se nađe način da nas se izgura iz vlasti. Uzalud oni govore da imaju 50, 60, 70 ruku u Zastupničkom domu ako nemaju kontrolni paket u Domu naroda“, ističe Izetbegović. Otkrio i što je nudio Nikšiću  Predsjednik SDA otkrio je i kako je imao tri ozbiljna sastanka s Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a, kojem je ponudio probosanski blok. “Pet godina govorim o tome da je jedini način da se postigne ravnoteža u Bosni i Hercegovini u odnosu na očigledni spreg Dodik – Čović, jedini pravi odgovor je probosanski blok, koji ima 60 posto ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine“, kaže Izetbegović.

“Nemoguće je da dopustimo da nas nema na državnom nivou, ove dvije patriotske stranke DF i SDA, i da onda još ustupimo premijersku poziciju na Federaciji… Ali, ako bi se sve to vratilo na početne pozicije, onda bi se možda moglo razgovarati i o ovoj prvotnoj mogućnosti“, dodaje. “Svesti na mjeru”  Neće SDA, kaže, dopustiti da Dragan Čović kaže, da neće sudjelovati u vlasti ako će i DF.  “Ne može se bez Čovića, ne može se bez Dodika, ali ih treba staviti na mjeru. Ne može Čović dobiti poziciju da kaže da DF neće sudjelovati u vlasti, da on naredi i da im ovi odu u Mostar na noge i da poslušno na tu stvar pristanu. Mi to nećemo dozvoliti. Dakle, ima svi sve da prihvate i da se napravi balans i odnos snaga u kojem će probosanski blok ovako ili onako doći do snage od minimum 50 posto u Bosni i Hercegovini, a nikako jedne trećine”, rekao je.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.