viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.05.23 @ 09:59

Nakon višemjesečnih blokada Vlada FBiH je imenovana, ali nakon što su se u ulicu Hamdije Čemerlića 2 uselili novi ministri, zanimalo nas je na koji način će oni dosadašnji nastaviti svoju karijeru. Istina, neki su na posljednjim izborima osigurali opstanak u politici i izborili se za pozicije u saborima, jedan dio će u privatni biznis, neki će u obrazovanje, a ima i onih koji će u mirovinu.

Bivši premijer Fadil Novalić se iz premijerske fotelje preselio u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, gdje je u društvu s dosadašnjim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem. Bivša ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je izaslanica u Domu naroda Parlamenta FBiH, skupa s donedavnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom. U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su bivši ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić. Jelka Milićević, koja je vršila dužnosti ministrice financija i dopredsjednice Vlade FBiH, kaže da ostaje pri svojoj izjavi da je vrijeme za nove, mlađe ljude i nove ideje. – Nas starije treba pustiti da se odmorimo, jer period od osam godina koji sam provela na ministarskoj poziciji je zaista bio dug – kazala nam je Milićević. – Odmorit ću se tokom ljeta, a od rujna nastaviti svoj angažman na fakultetu – kazala nam je bivša ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je i prije preuzimanja ovog ministarstva radila kao profesorica na Fakultetu menadžmenta i javne uprave Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Oglas

Bivši ministar pravde Mato Jozić kazao nam je da se vratio u svoju Posavinu te da je podnio zahtjev za korištenje „bijelog kruha“, odnosno naknade na koju ima pravo po prestanku mandata. – Moram se malo odmoriti. Ne planiran ništa drugo, osim da poslije svega budem živ – dodao je Jozić. Bivši federalni ministar industrije i energetike Nermin Džindić također je na odmoru. – Nekoliko mjeseci do godišnjih odmora svakako je odmor. Da se malo resetiram, a poslije toga idem u privatni sektor – kazao nam je Džindić. Bivši federalni ministri prometa i komunikacija, trgovine, odnosno rada i socijalne politike Denis Lasić, Zlatan Vujanović i Vesko Drljača nisu odgovarali na naše pozive. Ranije se spominjala mogućnost da će Lasić zadržati svoju poziciju, ali to se nije dogodilo pa je trenutno „na čekanju“ u vezi s budućim angažmanom.

Oglasi
LM