viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.04.22 @ 09:38

Predsjednik Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković bio je gost emisije “U fokusu” na OBN televiziji.  Tom prilikom Konaković je govorio o Izbornom zakonu, kao i o kandidatima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali i o izboru hrvatskog člana Predsjedništva. Kazao je da je Izborni zakon o kojem se razgovaralo u Neumu drugačiji od prijedloga zakona kojeg je HDZ uputio u parlamentarnu proceduru.

– Ja sam odabrao drugi teži put, da kad je neko nešto u pravu kao što je hrvatski narod u pravu kad govori o izboru hrvatskog člana Predsjedništva i koji kaže iako pravno legalno legitimno to svakako jest Željko Komšić, ali u duhu Dejtona, duhu svih procesa povijesti Bosne i Hercegovine, ja mislim da nije fer da ljudima biramo hrvatskog člana predsjedništva. Predsjednik NIP-a je rekao da su po ovome stavu rekli da je u pravu i Izetbegović, Radončić, Silajdžić i reis Kavazović. Također, odbacio je navode da se svjesno raspoređuju glasovi između Izetbegovića i Komšića, rekavši da je “Komšić kredibilniji i bolji kandidat od Izetbegovića, jer ga bošnjački narod takvog bira”. Kada je riječ o zajedničkom kandidatu “Trojke”, Konaković je kazao da su NIP, SDP BiH i Naša stranka nikad bliži odluci, te da će vrlo brzo napraviti zajedničku pres-konferenciju i predstaviti kandidata. – Ja i dalje tvrdim da bi kandidat trojke, ako budu dva, pobijedio s obzirom da stanje na terenu odlično poznajem i da sve ove greške SDA ne može saprati nikakvim kampanjama i da bi to bio pobjednik. Trojka funkcionira, Sarajevska županija je primjer, zapravo primjer je koncepta koji funkcionira- rekao je Konaković.

OGLAS

Naglasio je kako je postignut dogovor “Trojke” da treba biti jedan kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Denis Bećirović, Denis Zvizdić i Nermin Nikšić su tri imena o kojima se razgovara, ali bilo je još nekoliko imena. – Mjerimo simpatije glasačkog tijela ovog kompleksnog sa tri strane. Trojka će sigurno pozvati opozicijske stranke u taj zajednički koalicijski blok ne samo za člana Predsjedništva BiH. Ovakva SDA i njen kandidat nemaju nikakvu šansu. Moje ambicije su bliže nekoj operativnoj izvršnoj vlasti – kazao je predsjednik Naroda i pravde. Konaković je rekao kako pokušava sa partnerima izgraditi sustav koji će poraziti sustav koji je izgradio SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović. Na pitanje urednika Zvonka Komšića št kažu glasači Naroda i pravde, treba li pustiti SDP da bude taj koji treba imenovati kandidata, Konaković je rekao da je ponosan na glasače NIP-a.

OGLAS

– Oni kažu da bi bili najsretniji da to bude kandidat NiP-a, ali ukoliko bismo insistirali na tome i doveli do nekog ljuljanja trojke da od toga treba odustati, napraviti kompromis i podržati kandidata i SDP-a. To je nešto što s terena dobijam svaki dan. Broj jedan je da imamo zajedničkog kandidata – kazao je Konaković.

OGLAS
Oglasi
LM