spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
13 °

ASIM MEKIĆ (SDA): Vladu u Središnjoj Bosni će formirati SDA s dva HDZ-a, čekamo instrukcije iz Sarajeva

- Oglasi -
- Oglasi -

U Srednjobosanskoj županiji SDA i HDZ, prema riječima Asima Mekića, predsjednika Županijskog odbora SDA ŽSB, imaju kapacitet da odmah formiraju vladu. Ipak će, kako dodaje Mekić, još malo sačekati kako bi vidjeli tko će koalirati na federalnom nivou.

– Mi u ŽSB imamo kapacitet da možemo odmah formirati vladu. U ovoj županiji HDZ ima apsolutnu većinu kada je riječ o glasovima iz reda hrvatskog naroda. Od ukupno 12 zastupnika koji su iz reda hrvatskog naroda, HDZ ima devet, HDZ 1990 ima dva, to je 11, DF ima jednog, to je 12. To znači da HDZ ima ekskluzivitet, imaju većinu i oni će predložiti predsjednika Sabora ŽSB koji će kasnije predložiti mandatara – objašnjava Mekić.

- Oglasi -

Dodaje kako je HDZ kao i do sada nezaobilazan kod formiranja vlasti u ovoj županiji.

- Oglasi -

– Vlada se imenuje dvotrećinskom većinom. Obzirom da SDA ima 11 i HDZ devet, to je 20 i ne treba nam nitko. Međutim, kolega Radoje Vidojević, predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB, rekao mi je kako nema problema i vlast možemo formirati odmah, ali ipak treba sačekati da vidimo što se događa u Sarajevu, kada smo razgovarali ni rezultati nisu bili službeni. Imaju neki zadati rokovi kojih ćemo se svakako pridržavati. Tada nam je rečeno da ulaze u vladu sa HDZ 1990. To znači HNS.

Dakle, u formiranje vlasti ulazi SDA sa 11 i dva HDZ-a sa 11 i mi imamo mogućnost da to odmah formiramo, ali ako se u Sarajevu formiraju nekakve koalicije na državnom, federalnom i županijskim nivoima, a Sarajevo je glavni grad, a mi prije toga imenujemo vladu, možda bismo je morali raspakivati. Zato, čekat ćemo ta rješenja na federalnom nivou i čim dobijemo instrukcije da možemo ići mi u formiranje vlade, u stanju smo da to relativno brzo riješimo jer imamo kapacitet i ne bi trebalo biti problema – rekao nam je Mekić.

faktor.ba

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.