viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.03.22 @ 22:09

Izaslanstvo Županijskog odbora HDZ BiH Županije Središnja Bosna predvođeno predsjendikom ŽO i zastupnikom u Saboru RH Radojom Vidovićem posjetilo je danas Brodsko-posavsku županiju u Republici Hrvatskoj gdje se susrelo sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem, priopćeno je iz ove stranke.

OGLAS

Tema posjete bila je prekogranična suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Sudionici su zaključili da će se poboljšanjem i suradnjom u budućnosti ostvariti veći broj prekograničnih projekta s ciljem boljeg položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Oglas

Prekogranični projekti zamišljeni su kao instrumenti INTERREG-a, a poticat će suradnju između Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore s jedne strane te Hrvatske i Srbije s druge strane. Oba programa rješavat će zajedničke izazove te ukazati na mogućnost i potrebu za još boljom suradnjom u pojedinim područjima u budućnosti. I dalje će ti instrumenti pomoći javnim tijelima da steknu uvid u najbolju praksu i razviju vlastitu na kooperativan način, ali će također biti otvoreni za druge ključne dionike koji jačaju svoje kapacitete i preuzimaju svoja znanja i vještine.

Misija tih Programa, osim daljnjeg jačanja društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja, je poticanje i potpora prekograničnoj suradnji kako bi područje postalo otpornije na zajedničke izazove. Ti izazovi uključuju, između ostalog, procese ekonomske tranzicije, klimatske promjene i dugoročne socioekonomske posljedice pandemije COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, programi će pridonijeti i strateškom programskom cilju: Održivi razvoj programskog područja kroz pametne, zelene i društveno inovativne projekte.

„Izuzetna mi je čast i sretan sam što je u gostima u Brodsko-posavskoj županiji boravilo izaslanstvo Županije Središnja Bosna predvođeno predsjednikom ŽO HDZ BIH ŽSB i zastupnikom u Saboru RH Radojom Vidovićem te predsjedateljem Sabora Županije Središnja Bosna Josipom Kvasinom. Imali smo jedan aktivan sastanak s mogućnošću suradnje Brodsko-posavske županije i Županije Središnja Bosna. Bilo je puno razgovora upravo o mogućnosti suradnje na europskim projektima, o načinima pristupanju europskim projektima, o mogućnosti suradnje naših institucija i sličnih institucija koje djeluju u kantonu Središnja Bosna i dogovorili smo daljnje sastanke u operativnim razinama, razmjeni iskustava i podataka. Vjerujem da će uslijediti buduća suradnja“, istaknuo je na konferenciji za medije župan Danijel Marušić.

„Zahvaljujem se gospodinu Marušiću i Brodsko-posavskoj županiji što nas je primio. Mogli smo od njega i njegovih suradnika čuti sve ono što je Republika Hrvatska i Brodsko-posavska županija prošla kada je Hrvatska prolazila fazu predpristupa u Europsku uniju i svo iskustvo nakon ulaska u Europsku uniju. Ta iskustava su nam jako bitna jer mi smo Zemlja kandidat, podnijeli smo aplikaciju za kandidaturu, ali još nismo stekli status kandidata. Ispred nas je dugi niz godina, dok ne postanemo punopravna članica Europske unije, nadam se da to neće dugo trajati. Puno nam znače iskustva i to što smo čuli od njih, ova buduća suradnja koju očekujemo nadam se da će nam puno koristiti.”

“Zajedno s iskustvima koje Brodsko-posavska županija i njihova Razvojna agencija ima, pokušat ćemo na natječaju za razdoblje 2021. – 2027. aplicirati na zajedničke projekte. Čuli smo da će se natječaj objaviti u rujnu ove godine. Prioriteti su projekti iz zdravstva i obrazovanja“ – kazao je predsjedatelj Sabora Županije Središnja Bosna Josip Kvasina.

Uz Vidovića i Kvasinu, u izaslanstvu ŽO HDZ BiH ŽSB bili su i Zdenka Džambas, Marko Saraf i Ilija Nakić, izaslanici u Domu naroda FBiH, Suzana Krišto, Antonija Miličević, Dajana Maros i Dražen Matišić, zastupnici u Saboru ŽSB, ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić, ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Anto Matić te savjetnik ministra obrazovanja ŽSB Ivan Sajević.

Oglasi
LM