spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mekić (SDA): Ako HDZBiH formira vlast s osmorkom tražimo nove partnere iz reda Hrvata na svim razinama

- Oglasi -

Temeljem jučerašnjeg pisanja Dnevnog lista čiji je tekst u pisanom izdanju izašao s naslovom “Moguća vlast SDA i HDZ 1990?“ u Županiji Srednja Bosna mediji su se obratili s nekoliko pitanja predsjedniku odbora SDA Županije Središnja Bosna Asimu Mekiću. Kako je navedeno pisanje izazvalo niz spekulacija, a s obzirom i na samu dinamiku uspostave vlasti u FBiH gdje postoji intencija da na državnom i federalnom nivou vlast skroje novi partneri HDZ BiH i tzv. Osmorka te kako znamo da sa svojih 11 zastupnika “ključeve uspostave vlasti“ u SBŽ drži SDA zatražen je osvrt Mekića na navedenu temu. Također, podsjećamo kako i odnosi između dva HDZ-a pali na “niske grane“ što je bio razlog da se najave i najradikalniji koraci, napuštanja HNS-a i raskid svake vrste partnerstva sa starijim HDZ-om, priču oko formiranja vlasti u ŽSB čini još kompleksnijom, zakulisnijom i intrigantnijom.

1. Zamolio bih vas da prokomentirate aktivnosti vezane za uspostavu vlasti u BiH na svim nivoima s posebnim osvrtom na političku situaciju u SBŽ? Postavili ste mi četiri pitanja koja se odnose na uspostavu vlasti od državnog do županijskoga nivoa, te ulogu SDA u tom procesu na svim nivoima, s posebnim osvrtom na formiranje Vlade u SBŽ. Osobno mislim da nije korektno, nije fer, nije dobro da zaobilazimo volju građana, to jest, da u vlasti ne sudjeluju oni koji su dobili najveće povjerenje. U ovom slučaju mislim na SDA. Međutim, u demokratskom svijetu postoje pravila koja otprilike kažu da poslije izbora oni koji uspiju da sastave odgovarajuću većinu mogu da naprave vlast, što je tako i to treba poštovati. Vlast na državnom nivou može se napraviti bez SDA, što smatramo da nije najbolje rješenje, ali mi to prihvaćamo jer su zadovoljena određena pravila, to jest zakonska procedura. Na federalnom nivou to nije tako. Prvi korak koji je potrebno napraviti je formiranje federalnog Doma naroda i da se omogući većina u svakom od klubova koja može da predloži kandidata za predsjednika – potpredsjednika Federacije BiH. Da bi to bilo u skladu sa zakonom potrebno je imati minimalno 11 izaslanika u svakom od klubova koji predlažu. Jedina stranka koja je ispunila ovaj uvjet na federalnom nivou u Klubu Bošnjaka je SDA. Ponavljam, SDA. Grupa stranaka koje se zovu “osmorka”, a koja već nije osmorka jer na državnom nivou neke stranke su napustile osmorku pa je to sada šestorka, imaju ukupno 10 izaslanika u Domu naroda i nisu u mogućnosti ni da predlože kandidata. Nije u skladu sa zakonom, nije pošteno ni korektno, čak bih mogao reći da je suludo tražiti podršku od SDA da izaslanici podrže osmorku koja nema pravo da predloži kandidata. Molim Vas, dobro shvatite – oni traže podršku za nešto na što nemaju zakonsko pravo, a ne žele da podrže nekoga tko je to ostvario u skladu sa zakonom. Imam utisak kako je proces počeo da će ta osmorka završiti na četvorki isto što je protekla šestorka završila na trojki. Duboko sam uvjeren da ćemo biti dio vlati na federalnom nivou kao i u većini županija, a da i vlast na državnom nivou, i ako se uspije formirati, neće biti dugog vijeka.

2. Vaših 11 zastupnika u Saboru ŽSB ne mogu se nikako zaobići, a 9 mandata HDZ BiH omogućava novu, lagodnu većinu “starih partnera“. Zašto još uvijek nije

formirana Vlada Županije SBŽ?
Kada je u pitanju Središnja Bosna stvari su u potpunosti jasne. SDA i HDZ same mogu formirati Vladu. SDA ima 11 i bez nas se ne može. HDZ ima 9 i bez njih se teoretski može, ali to ne bi bilo dobro. U cilju funkcioniranja SBŽ i države ne pada nam na pamet da pokušamo izbaciti HDZ iz vlasti na nivou SBŽ. Međutim, pošto smo stranka s većinom mandata ministar iz reda srpskog naroda treba da bude predložen od strane SDA. Ako HDZ kaže da nastupaju s 11, to jest HDZ i HDZ 1990 imaju skupa 11, onda je to druga situacija, i tada će dva HDZ-a međusobno definirati neke odnose, u što ne želim ulaziti. U toj kombinaciji HDZ 1990 čini otprilike 1/5 i mislim da će i oni tražiti da budu tretirani u dijelu Vlade. Međutim, ne treba zaboraviti da je SDA sa svojih 5 delegata dala podršku kandidatu DF-a da bude izabran u federalni Dom naroda. To znači da je DF na neki način spreman ,,uzvratiti” SDA tako što će podržati Vladu, tako da SDA ulazi u ovu kombinaciju s 13 glasova i opet imamo pravo – izborno, moralno i bilo koje drugo da tražimo ministra iz reda srpskog naroda, a posebno kada bi odnos bio SDA i DF 13, a HDZ sam 9 zastupnika u Saboru SBŽ. Ovo su samo trenutno pretpostavke.

3. Vidimo kako je HDZ BiH izabrao partnere u tzv. Osmorci, a izbor vlade i definiranje nove većine u SBŽ zapao je u neku vrstu krize. Bez SDA nije moguće formirati Vladu SBŽ, a HDZ BiH je stalo da u ovoj županiji imaju svoje sudjelovanje u vlasti. Hrvatsku reprezentaciju od 11 zastupnika u Saboru čine dva HDZ – a ali vidimo kako su i odnosi među njima poremećeni. Bez Hrvata u Vladi SBŽ se ne može ali bez HDZ BiH može? Što u praksi znači Vaša izjava kako s odnosom 11-9 tražite ministra iz reda srpskog naroda? Istina je da je i sam predstavnik SDP-a BiH iz naše županije, Helez dao zanimljivu izjavu za FTV da je SDP zainteresiran za sudjelovanje u Vladi SBŽ, a znaju da ne mogu bez SDA. U najmanju ruku zanimljiva izjava. Dalje ne bih želio komentirati. Vladu nećemo formirati prije nego se naprave dogovori na nivou Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije. To je naš stav i stav Središnjice SDA.

4. Ukoliko novi partneri HDZ BiH i tzv. Osmorka uspiju sastaviti vladajuće većine na državnoj i entitetskoj razini, što će to značiti kada su u pitanju odnosi između SDA i HDZ BiH, osobito u nacionalno mješovitim sredinama kakva je SBŽ? Na neki način ove dvije stranke kao vodeći politički subjekti na prostorima SBŽ ispred dva naroda su bile jamac političke stabilnosti što je u nekom periodu iza nas bilo jako važno za normalno funkcioniranje i razvoj povjerenja, da li će novonastale okolnosti uvjetovati potrebu redefiniranja političkih odnosa SDA i HDZ BiH u budućnosti? Kada je u pitanju naša županija ništa se posebno neće dogoditi, ali odgovorit ćemo vrlo primjereno. Slijede i općinski izbori i sigurno u svim općinama gdje SDA bude imala kapacitet ova stranka će naći novog koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda, a to neće biti HDZ BiH i to počev od predsjednika općinskih vijeća, ravnatelja javnih poduzeća i ustanova kao i svih drugih organa. Smatram da ovo ne bi bilo dobro i da do ovoga neće doći, ali nije do nas. Ovo bi bio samo odgovor, to jest reakcija na akciju od strane HDZ-a. Spremni smo čak i na to, i u SBŽ dugoročno to bi SDA išlo u prilog. Nadam se da dotoga neće doći. No, i ako dođe, to ne znači da će hrvatski narod biti uskraćen za neku od pozicija koja im pripada. Naprotiv, sve ono što pripada hrvatskom narodu će i dalje ostati njihovo, s tim da to neće biti kadrovi HDZ-a, već neke druge stranke kao koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda, organizacije ili nezavisnih kandidata. Ponavljam, iskreno se nadam da do toga neće doći.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.