spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Pet mjesnih zajednica u Vitezu dobilo računala kroz projekt UNDP-a, slijedi realizacija projekta

- Oglasi -
- Oglasi -

Općina Vitez jedna je od općina koje sudjeluje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH). Kroz ovaj projekt odabrano je 5 mjesnih zajednica u kojim će se realizirati projekat i čiji će savjeti aktivno sudjelovati u svim projektnim aktivnostima i to:
Vitez 1, Jardol, Večeriska, Krčevine i Zabilje-Sadovače.
Ovo je zajednički projekt Vlade Švicarske i Švedske, koji realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
 
Opći cilj ovog projekta jeste unapređenje kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine kroz osnažene mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građanki i građana u javnom životu i dovode do demokratskih promjena na lokalnom nivou.
 
Kako bi mogle započeti edukacije koje  su planirane za predstavnike MZ, u prvoj fazi projekta je nabavljena računarska oprema (računalo, skener sa printerom, tablet) za svaku od 5 odabranih mjesnih zajednica.
Računarsku opremu osiguranu kroz ovaj projekt mjesne zajednice su preuzele 09.03.2022.g. u prisustvu općinskog načelnika Borisa Marjanovića i terenske službenice UNDP-a Mirne Dabić-Davidović.
 
Pored ovoga, urađeni su manji građevinski radovi u uredu društvenog centra (krečenje, opremanje kuhinje, opremanje kutka za najmlađe, postavljanje nadstrešnice…).
Ukupna vrijednost nabavljene opreme i radova iznosi 29.532,44 KM i nju u potpunosti financira projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.
 
U posljednjoj fazi projekta će se financirati manji infrastrukturni projekti koje će svaka MZ kandidovati kao svoju potrebu, a koju su definirali građani putem foruma građana, kao i jedan dodatni projekat za najaktivniju MZ.
 
Vrijednost projekata u svakoj mjesnoj zajednici će se kretati od minimalno 26.000 KM do 30.800 KM (bez PDV-a). Za financiranje istih Općina Vitez je obezbijedila 30% odobrenih sredstava dok ostatak financira projekt „Jačanje uloga mjesnih zajednica u BiH“. Predsjednici Savjeta MZ su prošli obuku za izradu projekata, održani su i forumi u svih pet mjesnih zajednica te definirani prioriteti za rješavanje. Javni poziv za apliciranje će biti objavljen 15.3.2022. godine.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE