viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.10.22 @ 14:11

Jučer je Europska komisija dala preporuku Vijeću da dodijeli Bosni i Hercegovini kandidacijski status razumijevajući kako je neophodno poduzeti niz koraka na jačanju demokracije, funkcionalnosti državnih institucija i vladavine prava u zemlji, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, jamčenju slobode medija i upravljanja migracijama u zemlji.

Tim povodom načelnik Općine Vitez Boris Marjanović je, u izjavi za medije, naglasio važnost ovoga koraka za jedinice lokalne samouprave, ali i za državu u cjelini. „Ovaj povijesni dan za Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao motiv za predan rad u jačanju kapaciteta domaćih institucija čime se unosi nova, osnažena dinamika na putu BiH ka Uniji. Sigurno je da će pozitivan signal iz Bruxellesa ohrabriti sve u BiH i jasno pokazati da BiH u institucijama Europske unije ima iskrene partnere, što se potvrdilo nebrojeno puta“, rekao je Marjanović, koji je u znak simbolične zahvale na preporuci Europske komisije u svome uredu danas istaknuo zastavu Europske unije.

OGLAS

Ključna prekretnica na putu BiH ka Europskoj uniji dogodila se u veljači 2016. godine kada je tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović predao službeni zahtjev za članstvo u EU, nakon čega je uslijedilo Mišljenje Komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU s 14 ključnih prioriteta, podržanih zaključcima Vijeća EU. Sve je konačno dobilo epilog jučer kada je Komisija uputila preporuku Vijeću da se Bosni i Hercegovini odobri kandidacijski status.

OGLAS
Oglasi
LM