spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Tokić (HDZ1990): U pripreme za lokalne izbore ulazimo rasterećeno

- Oglasi -

Nakon što je Asim Mekić predsjednik SDA Središnje Bosne u svom intervjuu kojeg su prenijeli gotovo si relevantni mediji u BiH poprilično uzburkao političku javnost Središnje Bosne i najavio raskidanje koalicije s HDZ BiH, za komentar trenutne političke situacije u Središnjoj Bosnu upitan je i drugi čovjek HDZ1990, zamjenika predsjednika HDZ1990 Stipe Tokić, ujedno i predsjednik OO HDZ1990 Jajce.

Možete li nam ukratko pojasniti stavove HDZ1990 kada je u pitanju proces formiranja Vlasti i u FBiH, ali i u Županiji Središnja Bosna?
Mi kao HDZ 1990 smo potpuno rasterećeni kad je u pitanju sudjelovanje u vlasti u ŽSB, međutim naše isključivanje bi nas definitivno primoralo na određene poteze koji ne bi bili blagonaklono tretirani kod “stožernika”, ali me njihov stav najmanje zanima, kao što ni mi ne opravdavamo njihov nasrtaj na naše zastupnike i na poziciju federalnog i državnog Doma naroda. HDZ 1990 je pokazao duboku institucionalizaciju koja će se još više učvrstiti u narednom razdoblju pa tada više neće uspijevati namjera da se u nekim lokalnim sredinama mogu tek tako “završavati poslovi” ili tek tako riješiti određena vrsta podrške. Pokazali smo nebrojeno puta da nacionalni interes čuvamo iznad svega, međutim iskorištavanje našeg nacionalnog raspoloženja zarad kadroviranja također se može otpisati ubuduće. Ostavljamo vrata otvorena, i na razini Središnje Bosne, i na razini Federacije, ali po drugačijim pravilima.

Pojedini analitičari iz udaljenosti toplog doma u Hercegovini poprilično s zakašnjenjem traže ponovno “zajednički” nastup, no zaboravlja se kako je upravo to “zajedništvo” baš u Središnjoj Bosni grubo narušeno vrlo ružnim odnosom u pojedinim sredinama prema HDZ1990, ali i u procesu biranja izaslanika u Dom naroda FBiH kada se pribjegavalo različitim metodama pritiska?

Nemamo obvezu da asistiramo HDZ-u BiH zbog svega što se događalo u Središnjoj Bosni, pa tako u pripremu za lokalne izbore ulazimo rasterećeni bilo kojeg vida obveze prema bilo kome. Znamo da ova komplikacija nije naša odgovornost i mirni smo. Kada je reakcija Mekića u pitanju mogu samo reći da cijenim to što je gospodin naveo da će se i u eventualnom biranju drugih partnera kod hrvatske strane voditi briga o narodima u cjelini i odnosima u Središnjoj Bosni, što bi trebalo da znači da se ovdje neće težiti za dominacijom jednog naroda nad drugim što pozdravljam. To nam otvara mogućnost većeg pluralizma čemu Hrvati kao narod teže i za što smo, za razliku od druga dva naroda, malo više zakinuti.

Što zapravo možemo očekivati kada je u pitanju formiranje Vlade u Županiji Središnja Bosna?

Formiranje vlasti na razini Županije Središnja Bosna je na koncu vrlo jednostavno, HDZ će morati prepustiti jedno ministarsko mjesto, ukoliko budu išli sami, prepustit će ga SDA, ukoliko se priključe druge hrvatske stranke (HDZ 1990) onda bi se u pregovore sa SDA nastupilo ravnopravno. HDZ BiH odlučuje hoće li dati SDA matematičku dominaciju u Vladi ŽBK ili će je ipak ostaviti pod krovom već lagano zaboravljenog i nakon izbora zapostavljenog pojma HNS-a. Vjerujem da javnost poznaje da je SDA sa 11 ruku i tehnički nezaobilazna u Središnjoj Bosni, dok su svi drugi, ali baš svi drugi zaobilazni.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.