viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.11.22 @ 12:01

Danas je Ministarstvo financija ŽSB predložilo, a Vlada prihvatila, te uputila u Sabor Nacrt proračuna za 2023. godinu. Ukupni prihodi i rashodi planirani su u iznosu od oko 302 milijuna KM i veći su za 10,6 % u odnosu na Proračun za 2022. godinu. Pored poreznih prihoda koji su planirani sukladno Projekcijama o kretanju javnih prihoda, planiran je i transfer iz federalnog proračuna kao i protekle tri godine, u iznosu od oko 22 milijuna KM.

Prihod od neizravnih poreza planiran je u iznosu od 178 milijuna KM i bilježi rast od oko 8%. Prihod od poreza na dobit planiran je u iznosu od oko 30 milijuna KM i bilježi rast od 17 %. Prihod od poreza na dohodak planiran je također u iznosu od oko 30 milijuna KM i bilježi rast od 26 %. Ovaj podatak govori da na razini Županije rastu i plaće i broj uposlenih u kompletnom gospodarstvu. Najveća stavka rashoda odnosi se na plaće uposlenih, iznosi oko 161 milijun KM, bilježi rast od oko 16 %, a to su plaće uposlenih u obrazovanju, za njih oko 3,5 tisuća u osnovnim i srednjim školama, za oko 1100 uposlenih u MUP-u, te uposlenima u pravosudnim institucijama i organima uprave.

OGLAS

U 2023.godini osnovica je zadržana na 330 KM, Županija je dostigla razinu Federacije BiH i ostalih općina, uz vrijednost boda od 1,1 što znači povećanje plaća u javnom sektoru za 10 %. Time Vlada u određenoj mjeri neutralizira utjecaj inflacije na plaće uposlenih. Tekući transferi i drugi tekući rashodi planirani su u iznosu od blizu 50 milijuna KM, te bilježe rast od oko 4% u odnosu na 2022. godinu. Kapitalni transferi planirani su u iznosu od oko 11 milijuna KM i veći su za oko 32 % u odnosu na 2022. godinu. Ovome treba dodati još oko 7 milijuna transfera iz vlastitih, namjenskih i drugih izvora.

OGLAS

Analiza transfera po sektorima, odnosno nadležnim ministarstvima pokazuje da je Vlada prepoznala sve segmente društva, te značajan doprinos dala određenim kategorijama stanovništva pokazujući time socijalnu osjetljivost. Tako npr: osigurana su sredstva za egzistencijalnu naknadu za razvojačene branitelje, jer je u 2022.godini izmijenjen Zakon o egzistencijalnoj naknadi čime je proširen obuhvat na branitelje sa 53 i 54 godine života što iziskuje novi 1 milijun KM na godišnjoj razini. U oblasti socijalne skrbi planirana su veća sredstva imajući u vidu da su stupili na snagu zakoni koji su stvorili obveze prema županijama, misleći prije svega na porodiljne naknade. U oblasti predškolskog odgoja planirani su transferi prema predškolskim ustanovama kao pomoć Županije u funkcioniranju, ali i subvencije troškova smještaja djece u predškolske ustanove. U oblasti kulture i športa planirani su transferi u ukupnom iznosu od oko 3 milijuna KM. Nastavlja se s povećanim kapitalnim ulaganjima u škole na razini Županije, te je u te svrhe planirano ukupno oko 8 milijuna KM. Planirana su sredstva za završetak zgrade Suda u Vitezu u iznosu od 1,2 milijuna KM, rekonstrukcije i investicijsko održavanje policijskih postaja 1,2 milijuna KM. Planirane su veće potpore u poljoprivredi, u oblasti infrastrukture, gospodarstva.

OGLAS

Ovakav proračun optimalan je spoj socijalne i razvojne komponente. Time ova Vlada pokazuje odgovornost i kredibilitet u čuvanju i izgradnji ove razine Vlasti, koja izravno utječe na uvjete života svih stanovnika Županije.

Oglasi
LM